Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


2021: Grupul Audi a notat cel mai mare profit operațional și cel mai ridicat cashflow net din întreaga sa istorie

Chiar și în condițiile atât de dificile ale anului financiar 2021, Audi și-a demonstrat din nou punctele forte. Grupul Audi a notat cel mai mare profit operațional și cel mai mare cashflow net din întreaga sa istorie. Veniturile anului trecut s-au ridicat la circa 53 miliarde de euro. Profitul operațional a ajuns la 5,5 miliarde de euro, iar marja de rentabilitate operațională a însumat 10,4%. Ridicându-se la 7,8 miliarde de euro, cashflow-ul net al Grupului Audi îi demonstrează capacitatea sa de auto-finanțare. Alături de managementul activ al crizei de semiconductoare și de disciplina strictă a costurilor, rezultatele pozitive în veniturile companiei se datorează și bunul management al prețurilor, valorilor reziduale solide, bunelor performanțe ale mărcilor Lamborghini și Ducati, precum și avantajelor repurtate din cotațiile bune pentru materiile prime și din cursurile de schimb. În același timp, marca Audi și-a continuat neabătută cursul transformării, crescându-și astfel cu 57,5% numărul livrărilor de automobile electrice propulsate de baterie. Efectul concret al războiului din Ucraina asupra rezultatelor Grupului Audi nu poate fi încă evaluat cu precizie.

 

“Audi are un plan clar pentru viitorul electric și digital, pe care l-am cuprins în strategia noastră Vorsprung 2030,” a declarat Markus Duesmann, CEO AUDI AG. “Anul trecut, compania a arătat în manieră impresionantă că ne aflăm pe calea cea mai bună în transformarea modelului nostru de business, lucrând la neutralitatea amprentei de CO₂ și mobilitatea conectată.”

Livrările: la aproape același nivel ca în anul precedent

În ciuda crizei de semiconductoare, marca Audi a reușitîn anul financiar 2021 un volum de livrări ce s-a apropiat de cel al anului precedent. Totodată, marca celor patru inele a înregistrat o creștere puternică și în domeniul automobilelor electrice pe baterie. Marca Audi a livrat în total 1.680.512 (2020: 1.692.773) de autovehicule la clienți pe parcursul anului trecut, ceea ce înseamnă aproape la fel de mult ca anul trecut (-0,7%). În prima jumătate a anului, Audi și-a crescut livrările cu 38,8%, la 981.681 (707.225) automobile, datorită managementului activ al situației furnizorilor. Criza persistentă de semiconductoare a dus la timpi morți în producție, în ciuda măsurilor intense de control, astfel că nu a fost posibilă satisfacerea deplină a cererii mari din a doua jumătate a anului.

Creștere puternică în sectorul autovehiculelor electrice

Creșterea livrărilor de automobile electrice pe baterie confirmă cursul clar spre mobilitatea electrică ales de companie. Audi a livrat clienților în total 81.894 (52.011) de automobile 100% electrice, ceea ce reprezintă un plus de 57,5% față de anul anterior. Au contribuit în acest sens cu precădere noul Audi Q4 e-tron*, cu 21.098 de unități vândute și Audi e-tron GT quattro*, cu 6.896 de unități vândute.

Veniturile: cu 6,2% peste anul precedent

Veniturile Grupului Audi au însumat în anul fiscal 2021 53,068 (49,973) miliarde de euro. Creșterea de 6,2% față de anul trecut poate fi atribuită în special politicii de preț solide și a performanțelor bune repurtate pe piață de modelele Q3, Q5, e-tron și de mărcile Lamborghini și Ducati. Pentru a asigura transparența și posibilitatea de a face comparații pertinente, Audi raportează în mod voluntar conform noului Regulament UE privind taxonomia. Astfel, veniturile conform taxonomiei UE au atins 12,8% raportat la veniturile totale ale Grupului Audi.

Profitul operațional: cel mai mare din toate timpurile

Alături de veniturile mai mari, disciplina strictă a costurilor și avantajele din cotațiile bune pentru materiile prime și din efectele cursurilor de schimb au dus la un profit operațional de 5,498 (2,569) miliarde euro și la o marja de rentabilitate operațională de 10,4% (5,1%). În rezultatele sale financiare, Grupul Audi prezintă și mare parte a cifrelor din China. Din integrarea activității din China în profitul operațional ar rezulta o marjă operațională de 12,5%.

Rezultatul financiar: activitatea din China relevă din nou rezultate excelente

Rezultatul financiar al Grupului Audi pentru anul fiscal 2021 a însumat 1,430 (1,618) miliarde de euro,  la care China a contribuit din nou considerabil, cu 1,140 (1,009) miliarde de euro. Audi intenționează să își extindă și pe viitor poziția solidă din China, colaborând în continuare cu partenerii săi FAW și SAIC, în special în domeniul automobilelor electrice pe baterie. Până în anul 2026, Audi intenționează să își extindă portofoliul în China la peste 10 modele 100% electrice. Următorul pas important este înființarea Audi FAW NEV Company Ltd. împreună cu partenerul FAW, cu care Audi colaborează deja de mult timp. Audi deține majoritatea în acest joint-venture, prin care Audi pune bazele expansiunii portofoliului local de automobile electrice și își construiește propria unitate de producție în Changchun. Aici Audi va fabrica modele 100% electrice pe baza platformei electrice premium PPE. Audi investește circa 2,6 miliarde de euro în acest proiect. Primele modele pur electrice pentru piața chineză ce au la bază platforma PPE vor ieși de pe liniile de asamblare ale noii fabrici începând cu finele anului 2024.

Cashflow-ul net: noi cifre-record

Cashflow-ul net al Grupului Audi a atins valori-record pentru anul financiar 2021: 7,757 (4,589) miliarde de euro. Creșterea de aproape 70% față de anul trecut poate fi atribuită în principal veniturilor mai mari și reflectă evoluția capitalului circulat pe parcursul crizei de semiconductoare, precum și disciplina strictă a costurilor.

Bonus de participare la profit

Audi își va împărți profitul cu angajații, răsplătindu-i pentru dedicarea de care au dat dovadă în dificilul an 2021. Astfel, muncitorii calificați ai unităților germane de producție vor primi un bonus de participare la profit de 5.670 euro (2020: 1.080) de euro. Suma este determinată în baza formulei de calcul stabilite prin contractul colectiv de muncă, având ca bază de calcul profitul operațional.  Și la companiile subsidiare ale Grupului Audi sunt stabilite reglementări privind bonusurile de participare la profit.

Colaborare excelentă în echipă: grupul de mărci are obiective ambițioase

Marca Bentley a fost inclusă pentru prima dată în previziunile pentru anul 2022, datorită consolidării rezultatelor. În cadrul grupului de mărci auto, vor colabora pe viitor și mai strâns mărcile Audi, Bentley, Ducati și Lamborghini, de exemplu pe baza roadmap-ului comun pentru mobilitate electrică și tehnologii digitale. Grupul de mărci se așteaptă astfel la un potențial de sinergii valorând sume de nouă cifre și își definește obiective ambițioase.  Astfel, obiectivul este de a livra începând cu 2030 peste 3 milioane de autovehicule la clienți. De asemenea, target-ul pentru marja de rentabilitate operațională este de peste 11%.

Previziunile pentru anul financiar 2022

“Audi a trecut cu succes de acest an turbulent. În mediul acesta atât de dificil, ne-am demonstrat puterea financiară și am reușit noi cifre-record pentru profitul operațional și cashflow-ul net,” a declarat Jürgen Rittersberger, membru al Consiliului de Administrație AUDI AG, responsabil pentru domeniul Financiar și domeniul Juridic.  “Performanțele noastre financiare demonstrează că nu avem doar forța vizionară necesară unor astfel de planuri ambițioase, ci și forța financiară  corespunzătoare.”

Numărul mare de comenzi și cererea ridicată, precum și optimizarea și mai profundă a disciplinei costurilor fixe permit Grupului Audi să privească cu încredere și spre restul anului financiar în curs. Situația aprovizionării cu semiconductoare ar trebui să se îmbunătățească ușor, dar efectele concrete ale războiului din Ucraina asupra economiei globale, a creșterii industriei și a veniturilor, a finanțelor și activelor Grupului Audi nu pot fi încă estimate în detaliu. Forecast-urile mărcii premium au fost adoptate în 21 februarie 2022, neincluzând deci efectele războiului din Ucraina.

Audi se așteaptă la livrări de 1.800.000 până la 1.900.000 de automobile. Veniturile au fost estimate la 62 până la 65 de miliarde de euro, în condițiile menținerii politicii prețurilor. Marja de rentabilitate operațională este estimată la 9 până la 11%. În lumina creșterii ușoare a capitalului circulant și deci a normalizării sale, precum și a creșterii investițiilor, cashflow-ul net va ajunge probabil la 4,5 până la 5,5 miliarde de euro.

Sursa: Audi Romania.

(Visited 8 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice