Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


TAXA AUTO: Timbru ar putea determina romanii sa radieze masinile

TAXA AUTO 2013: Noul timbru de mediu ar putea determina milioane de români să-şi radieze maşinile

Taxa auto 2013 (Timbrul de mediu)

Peste un milion de români cu venituri mici ar putea fi nevoiţi să-şi radieze autoturismele dacă misteriosul “timbru de mediu (taxa auto)” va deveni realitate, estimează experţii auto, citaţi de DailyBusiness.ro, scrie capital.ro.

Aceştia estimează că noul bir va lua forma unui impozit plătit anual de către toţi proprietarii de autovehicule.

Expertii estimau ca taxa auto va fi inlocuita de un impozit auto, platit in functie de gradul de poluare, capacitatea cilindrica si vechimea masinii.

Vineri, in sedinta de guvern, premierul a vorbit de transformarea taxei auto intr-un timbru de mediu, fara a prezenta prea multe detalii.

Ponta a prezentat doar principiul dupa care va functiona acesta – proprietarii de vehicule vechi si poluante vor plati mai mult, iar detinatorii de vehicule noi vor plati mai putin sau chiar deloc in cazul masinilor hibride electrice, scrie dailybusiness.ro.

Ce ar trebui sa intelegem din planul autoritatilor? 

Expertii vad semnele clare ale introducerii impozitului auto. “Ponta a evitat detaliile deoarece pentru a introduce noul impozit, trebuie modificat Codul Fiscal. Orice alta forma de taxare este exclusa”, afirma expertul auto Razvan Marinescu.

Cum va fi calculata noua taxa ?

De altfel, premierul a spus ca plata pentru acest timbru de mediu va fi determinata in functie de emisia de noxe si capacitatea cilindrica a vehiculului. “Impozitul se va calcula, cel mai probabil, dupa o grila ce va include vechimea masinii, norma de poluare si capacitatea cilindrica. Pornind de la un impozit minim de 56 de lei, platit acum pentru un autoturism Dacia din 2000, se poate ajunge usor la sume de ordinul sutelor de lei, daca se va lua in calcul vechimea si norma de poluare”, a explicat anterior, expertul Razvan Marinescu.

Practic aceasta noua taxa inseamna un nou impozit auto anualpe care-l vor plati toti proprietarii de automobile, camioane, tractoare sau alte vehicule cu motor pe carburanti fosili (benzina, motorina, GPL) a carei valoare va fi in functie de vechime si poluare.

“N-au anuntat mai multe detalii pentru ca, probabil, nu au inca normele de aplicare, insa ideea pare a fi foarte clara”, spune si Vlad Hagiu, consultant in transporturi.

Ion Lixandru, vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania, crede ca introducerea impozitului se va face foarte repede. “Guvernul vrea sa taxeze soferii pentru ca are nevoie ca de aer de bani pentru a acoperi deficitul bugetar. Ma astept sa vedem chiar si o taxa de autostrada din acest an”, spune Lixandru.

De cand va fi aplicat timbrul de mediu? 

Potrivit lui Marinescu, daca va lua intradevar forma unui impozit aplicat pentru toti cei care detin automobile, acesta va fi aplicat la 6 luni distanta de la adoptare, pentru ca asa cere Codul Fiscal. Ramane de vazut daca autoritatile vor respecta legea. In cazul majorarii TVA de la 19 la 24%, Guvernul Boc a trecut peste lege si a aplicat-o peste noapte, in ciuda protestelor mediului de afaceri.

Sursa: Realitatea si Capital

(Visited 12 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice