Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Detalii despre noul permis de conducere din 2013

Restrictiile la calatorie pe timpul zilei, printre cele care vor fi trecute pe permis din 2013

19 ianuarie 2013 este momentul din care Codul Rutier va suferi modificari importante, Noile reglementari din legislatie vor intra in vigoare, iar cele mai multe noutati vizeaza permisul de conducere

1) Se schimba modelul permiselor de conducere

Forma si continutul permisului de conducere vor fi modificate incepand din 19 ianuarie 2013, astfel incat documentul sa corespunda modelului european. In general, continutul permisului este acelasi, doar modul in care elementele sunt aranjate difera putin.

In plus fata de modelul actual, pe noile permise de conducere vor putea sa apara informatii despre problemele medicale ale conducatorului auto: daca poarta ochelari sau lentile de contact, daca are aparat auditiv sau proteza pentru unul sau mai multe dintre membre.

De asemenea, pe permis vor fi notate toate restrictiile pe care titularul le are la condus, cum ar fi restrictie la calatoria pe timpul zilei (de exemplu: o ora dupa rasaritul soarelui si o ora inainte de apus), restrictie la calatoria pe o raza de … km de la locul de resedinta a titularului sau doar in interiorul unui oras, in perimetrul unei zone/regiuni, conducere fara pasageri in habitaclul autovehiculului, etc.

Vechile permise de conducere raman valabile pana la expirarea perioadei lor de valabilitate, astfel incat conducatorii nu trebuie sa isi schimbe permisele odata cu aparitia celor noi. Ei isi vor pastra vechiul permis, urmand ca in momentul in care acesta expira sa li se elibereze documentul in noul format.

2) Scuterele, conduse numai cu permis

Persoanele care au peste 16 ani şi care vor dori să conducă un moped sau un triciclu vor avea nevoie, începând cu 19 ianuarie 2013, de permis de conducere pentru categoria AM.

Aceasta este una dintre reglementările aduse legii circulaţiei care a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

3) Vizita medicala, obligatorie pentru reinnoirea permisului

O decizie inteleapta pentru siguranta traficului din Romania.

4) Echivalari intre categorii si subcategorii ale permiselor auto

Conform directivelor europene (2006/126/CE), din 19 ianuarie 2013 vom avea un nou sistem de permise. Începând de anul viitor, permisul de conducere va fi obligatoriu pentru mopede şi alte autovehicule ale căror proprietari sunt scutiţi în prezent de această obligaţie. Decizia a fost luată printr-un proiect de lege care va fi transmis Parlamentului spre adoptare.”Din ianuarie 2013, va fi introdus obligatoriu permis de conducere pentru mopede, tricicluri cu motor de până la 15 kilowaţi, precum şi pentru motociclete A1 şi A2”, a declarat, la Guvern, Lucian Diniţă şeful Poliţiei Rutiere.

Astfel, subcategoria A1 devine categorie şi, în plus, apar categoriile AM şi A2. Permisul se va obţine şi va elibera pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv, vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere fiind de:

16 ani împliniţi pentru categoriile AM, A1 şi B1;
18 ani împliniţi pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;
20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A;
21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW;
24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv.

De la data de 19 ianuarie 2013, vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:

16 ani împliniţi pentru categoriile AM, A1 şi B1;
18 ani împliniţi pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;
20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A;
21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW;
24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb și Tv.

Surse: Stirile PROTV si Avocat.net

(Visited 30 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice