Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Producătorii auto europeni pot pierde până la 2,4 mld. euro

Producătorii auto europeni pot pierde până la 2,4 mld. euro în urma crizei de componente din Japonia

Producătorii auto europeni ar putea pierde până la 2,4 miliarde de euro din profiturile estimate pentru acest an, dacă persistă dificultăţile înregistrate în aprovizionarea cu piese din Japonia, estimează mai mulţi analişti.

Unele companii din Europa au început deja să scadă producţia odată cu agravarea problemelor producătorilor niponi de componente, după dezastrul cauzat de cel mai mare cutremur din istoria ţării.

Constructorii auto europeni se aprovizionează cu piese auto electronice, semiconductori şi anumite componente mecanice, precum cutii de viteze, din Japonia.

Revenirea la normal a producţiei din Japonia ar putea dura mai multe luni, consideră analiştii.

Potrivit estimărilor Commerzbank, oprirea totală pentru o lună a producţiei de componente în Japonia, considerată însă puţin probabilă, ar putea cauza scăderea cu 2,4 miliarde de euro a profitului înainte de taxe estimat pentru anul acesta.

Grupurile italian Fiat şi francez PSA Peugeot Citroen ar fi cele mai grav afectate, întrucât sunt mai puţin profitabile decât producătorii auto din Germania.

Maşinile moderne includ până la 30.000 de piese furnizate de diferiţi producători. Lipsa unui singur şurub poate opri liniile de producţie şi poate declanşa o reacţie în lanţ în procesul de construcţie al autovehiculelor.

La nivel mondial, producţia auto ar putea să scadă, în cea mai gravă situaţie, cu până la 30% în şase săptămâni, estimează firma de cercetare IHS Automotive.

PSA a început să reducă activitatea la unele fabrici din Europa, după ce operaţiunile Hitachi, unul dintre furnizori, au fost perturbate de cutremur.

Din cauza efectului în lanţ, furnizorul german de cabluri electrice Leoni va pierde trei milioane de euro pe săptămână din cauza reducerii producţiei la Peugeot, a afirmat analistul WestLB Henning Cosman, citând conducerea companiei.

Commerzbank estimează că în cea mai gravă situaţie, a opririi complete a producţiei pentru o lună în Japonia, PSA ar pierde 65% din profitul înainte de taxe pe anul acesta, Renault 44%, iar Fiat 81% afirma agentia de presa Mediafax.

Câştigurile Daimler, BMW şi Volkswagen ar fi diminuate cu 22-30%, a afirmat banca.

Până în prezent, producătorii auto şi de componente germani au susţinut că dispun de stocuri de piese suficiente pentru a se descurca fără livrări noi, unii anunţând chiar că nu vor fi afectaţi deloc, întrucât nu au legături strânse de afaceri cu Japonia.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice