Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


RCA și CASCO – informații utile

RCA și CASCO sunt cele mai uzuale tipuri de asigurări auto disponibile pe piață. Vom încerca pe parcursul acestui articol să prezentăm cât mai succint ce se ascunde sub aceste două abrevieri.

1. RCA – asigurarea de răspundere civilă auto – este asigurarea OBLIGATORIE pe care trebuie să o aibă orice autovehicul pentru a avea voie să circule pe drumurile publice. Lipsa acestei asigurări atrage după sine amenzi consistente la orice control făcut de Poliția Rutieră.

Lista societăților autorizate să emita polițe de asigurare tip RCA este disponibilă pe site-ul oficial CEDAM.

RCA este o asigurare prin care cei prejudiciați în urma unui accident rutier produs din vina conducătorului auto al vehiculului asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau vătămările corporale suferite. Mai multe detalii despre normele legale care se aplică polițelor RCA puteți obține pe site-ui oficial CEDAM. Esențial de reținut este că:

CASCO – este asigurarea facultativă pentru avarii și furt. Este singurul tip de asigurare auto care despăgubește pe cel asigurat pentru avarii produse din vina acestuia, cu autor necunoscut, din cauze naturale, tentative de furt, etc.

La încheierea unei asigurări de tip CASCO trebuie avute în vedere:

• gama de riscuri acoperite
• suma asigurată
• condițiile de acordare a despăgubirilor (și mai ales situațiile în care asiguratorul poate refuza plata acestora)
• franșize și prime de reîntregire
• servicii auxiliare (transportul/tractarea autovehiculului de la locul accidentului, etc)
• relația asiguratorului cu service-urile agreate de asigurat

Câteva aspecte importante legate de asigurările de tip CASCO:

• în cazuri de furt parțial, respectiv tentativă de furt, asiguratorul nu face plata despăgubirilor decât după soluționarea cazului de către Poliție (care durează în general 30 de zile de la sesizare)

• în cazurile în care asiguratorul trebuie să plătească asiguratului prima de daună totală (furt sau avarii a căror cost de reparație depășește un anumit procent – 75-80% din suma asigurată) procedura este una de durată (poate ajunge și la 3-6 luni)

• fiecare despăgubire acordată pe perioada de derulare a contractului de asigurare CASCO diminuează suma asigurată trecută pe poliță. Pentru a evita surpize neplăcute este recomandată reîntregirea acestei sume (de obicei este vorba de plata unui procent de 5-10% din valoarea despăgubirilor pentru acel eveniment)

(Visited 5 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice