Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


RABLA 2015: Pasii care trebuie urmati pentru achizitionarea unui autoturism nou


Descopera cel mai bun card! Integreaza cadrurile tale ING, BCR, etc in CURVE CARD. Evita comisioanele bancare! Primeste gratuit cardul si 5 Lire cu CURVE Card! Plateste cu cardul tau CURVE la cursul interbancar!! Mai bun ca Revolut!

Pasii care trebuie urmati pentru achizitionarea unui autoturism nou

Persoanele fizice pot solicita un tichet electronic prin inscrierea la oricare producator validat, se arata in ghidul Programului “Rabla 2015”.

Dupa publicarea listei producatorilor validati care au incheiat contract cu Autoritatea (Autoritatea Fondului pentru Mediu – n.r.), proprietarul se poate prezenta la oricare dintre acestia in vederea inscrierii in program“, stabileste actul.

In acest sens, proprietarul trebuie sa depuna un dosar de participare care sa contina actele mentionate mai sus. Apoi, producatorul le va verifica, va introduce in sistemul PSIPAN datele proprietarului, ale masinii uzate si anumite informatii din documente si va elibera nota de inscriere.

Dupa acest pas, in termen de 30 de zile de la eliberarea notei de inscriere, proprietarul trebuie sa caseze masina, s-o radieze din circulatie si sa aduca la producator o copie legalizata a certificatului de distrugere si certificatul original de radiere.

Pentru casare, proprietarul se poate prezenta la “orice operator economic autorizat sa desfasoare activitati de colectare, dezmembrare si/sau tratare a vehiculelor scoase din uz, care se regaseste in lista operatorilor economici autorizati”, conform ghidului.

Radierea masinii uzate din evidenta circulatiei se face numai dupa casare, iar in certificatul de radiere trebuie mentionat ca autoturismul a fost radiat in urma dezmembrarii.

In fine, odata completat dosarul de participare cu cele doua certificate, producatorul si proprietarul se pot ocupa de formalitatile de vanzare-cumparare si predare-primire a autovehiculului nou, in termen de 120 de zile de la data emiterii notei de inscriere (sau cel tarziu pana pe 25 noiembrie 2015).

Prima de casare se acorda doar pentru cumpararea unei masini noi

mazda 2

Persoanele fizice care vor sa obtina prima de casare in cadrul Programului “Rabla” trebuie sa indeplineasca, in mod cumulativ, anumite conditii, potrivit Ordinului MMAP nr. 609/2015.

Mai intai, acestia trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania si sa aiba achitate toate obligatiile de plata la bugetul local. “Poate participa in cadrul programului persoana fizica ce indeplineste, cumulativ, conditiile (…) si are indeplinite obligatiile de plata a taxelor, impozitelor si amenzilor catre bugetul local“, dispune actul normativ.

Apoi, proprietarii trebuie sa se inscrie la un producator validat in vederea cumpararii unui autoturism nou, sa predea masina veche la un colector autorizat si sa o radieze din evidenta circulatiei.

In fine, odata ce obtin certificatul de distrugere si cel de radiere, acestia le pot prezenta producatorului, urmand ca apoi sa achizitioneze noua masina.

La fel ca in 2014, proprietarii au posibilitatea de a ceda altor persoane dreptul la prima de casare. “Proprietarul persoana fizica poate ceda, in favoarea unei alte persoane fizice, dreptul de a beneficia de prima de casare la achizitionarea unui autovehicul nou. Ecobonusul (…) nu poate face obiectul cedarii, beneficiarul exclusiv al acestuia fiind persoana care achizitioneaza autovehiculul nou“, este mentionat in ordin.

Rabla 2015. Ce trebuie sa stii in acest an daca vrei sa-ti schimbi masina veche cu una noua

Prin Programul “Rabla”, care incepe de astazi, proprietarii isi pot casa masinile vechi pentru a obtine o prima si un ecobonus in baza carora pot cumpara un autoturism nou.

Conform Ministerului Mediului, persoanele fizice vor beneficia in 2015 de 20.000 de tichete electronice si de ecobonusuri marite, astfel ca fiecare proprietar de masina veche ar putea sa primeasca de la stat o suma de aproape 10.000 de lei. Din acest articol puteti afla ce conditii trebuie sa indeplineasca persoanele fizice care vor sa obtina prima de casare, ce acte sunt necesare si in cat timp poate fi cumparata o masina noua prin intermediul programului

Prin acest program derulat anual de stat se ofera prime pentru cumpararea de autoturisme noi, mai putin poluante, in schimbul casarii masinilor vechi, scopul final fiind imbunatatirea calitatii mediului prin innoirea parcului auto national.

Proprietarul poate achizitiona mai multe autovehicule noi in schimbul predarii spre casare a unui numar echivalent de autovehicule uzate, beneficiind astfel, in mod corespunzator, de mai multe prime de casare“, prevede actul normativ.

In 2015, persoanele fizice vor beneficia de 20.000 de tichete electronice, iar cele juridice si institutiile publice vor primi 5000 de tichete.

Prima de casare se mentine la valoarea de 6500 de lei, potrivit ghidului de finantare, la care se poate adauga un ecobonus pentru achizitionarea de masini mai prietenoase cu mediul. Spre deosebire de anul trecut, ecobonusul are valori diferite in functie de masina noua cumparata.

Mai exact, acesta este de:

• 750 de lei pentru cumpararea unui autovehicul al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, in regim de functionare mixt;
• 1500 de lei pentru cumpararea unui autovehicul cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid conventionale);
• 2500 de lei pentru cumpararea unui autovehicul electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).

Atentie! La achizitionarea unei masini noi, pot fi cumulate cel mult doua ecobonusuri, daca autovehiculul respecta caracteristicile mentionate. Cumularea se va putea face intre ecobonusul de 750 de lei si unul dintre celelalte doua, astfel ca suma totala (inclusiv prima) acordata de stat va putea ajunge pana la 9750 de lei.

Sursa!

(Visited 1 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice