Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Noua ŠKODA Octavia

Noua ŠKODA Octavia

Noua ŠKODA Octavia își lasă, în toate modurile posibile, amprenta în segmentul din care face parte. Echipa din jurul lui Jozef Kabaň, designerul șef de la ŠKODA, a creat un automobil care entuziasmează imediat. În comparație cu generația precedentă, mașina a crescut în dimensiuni și a devenit mai impunătoare, mai distinsă, și mai dinamică. Mai mult decât oricând, ŠKODA Octavia se distinge în mulțime.

Fiecare linie și îmbinare demonstrează atenția pentru detalii. Echipele de design, dezvoltare și producție nu au lăsat nimic la voia întâmplării. “Proporții perfecte, cel mai înalt nivel de precizie, linii clare și muchii precise – noua ŠKODA Octavia este întruchiparea impresionantă a noului limbaj de design al mărcii,” declară Frank Welsch, membru al Consiliului de administrație ŠKODA, responsabil pentru Dezvoltare tehnică.

Mottoul a fost: Focusarea asupra a ceea ce este esențial. Astfel, în mare măsură, automobilul se descurcă fără ajutorul elementelor decorative. Octavia nu are nevoie de „artificii”. În schimb, își expune valoarea prin intermediul formelor atractive, prin precizie și prin eleganța designului. “Fiind clari și concentrându-ne asupra aspectelor esențiale, am înzestrat Octavia cu un nou nivel de calitate,” declară Jozef Kabaň. “Proporțiile armonioase sunt cele care definesc această mașină, nu elementele de decor supraîncărcate.”

Secţiunea frontală a noii ŠKODA Octavia – mai impunătoare și cu mai multă personalitate ca oricând

Partea frontală a mașinii denotă clasă, este impunătoare și hotărâtă – fără să pară pretențioasă. Accentuarea detaliilor și sublinierea liniilor orizontale conferă mai mult rafinament părţii frontale. În același timp, ‘fața’ noii Octavia poate fi recunoscută imediat, ca aparţinând unei ŠKODA, datorită formelor sale caracteristice și a poziționării unor elemente de design precum grila radiatorului, logoul mărcii și farurile.

Noul logo ŠKODA a fost aşezat în locul vizibil pe capotă – “o amplasare premium,” cum îi spun designerii. În același timp, logoul reprezintă punctul de origine pentru aproape toate liniile mașinii. Logoul reprezintă deja pasul suprem în materie de precizie și claritate, el expunând săgeata înaripată cu detalii fine, cromat, pe un fundal negru mat, înconjurat de o linie fină, cromată.

Grila radiatorului, cu cele 21 fante verticale ale sale, formează centrul părții frontale a autovehiculului. La noua Octavia grila a crescut puțin și este amplasată puțin mai sus decât în cazul celei de-a doua generații. Mai mult, pentru a-i conferi un plus de intensitate vizuală, designerii au separat-o mai clar de faruri. Liniile ușor curbate aduc un plus de dinamism formei sale exterioare. O bandă fină de crom înconjoară grila radiatorului – fiind o terminație elegantă și distinctivă.

Împreună cu grila, farurile cu formă marcantă desenează grafica frontală caracteristică, închisă. Prin formele lor precise și fine și grație poziționării lor orizontale, farurile complet redesenate ale mașinii subliniază lățimea părții frontale a modelului Octavia. În același timp, designul ingenios al farurilor accentuează, din nou, tema preciziei. Tipul de finisare a suprafeței și exploatarea muchiilor precis tăiate sunt comparabile cu cele ale cristalului tăiat. Variațiile intenționate ale unor astfel de elemente de design cristalin evidențiază rădăcinile acestui automobil provenit din Republica Cehă, o țară care are o tradiție extraordinară în meşteşugul prelucrării cristalului.

Liniile verticale ale fantelor din grila radiatorului continuă în razele verticale ale farurilor bixenon, care includ lumini de zi cu tehnologie LED. Această continuare plăcută din punct de vedere estetic a liniilor sugerează grația genelor și conferă noii Octavia un „chip” unic.

Luminile de ceață din față îndeplinesc o funcție optică importantă deoarece se combină cu farurile pentru a forma un trifoi. Astfel este subliniată imaginea “simpatică” a noii Octavia. Priza de aer cu grila sa în formă de fagure este poziționată între luminile de ceață din față. Acest aranjament structural oferă avantaje funcționale și oferă noii Octavia o imagine mai sportivă, mai tinerească și mai proaspătă.

Capota impunătoare exprimă, de asemenea, soliditate și valoare. Cu o formă tridimensională, aceasta înalță partea frontală a automobilului și îi întărește imaginea generală.

Profil lateral dinamic

În comparație cu modelul precedent, secţiunea laterală a noii ŠKODA Octavia este evident mai sportivă și mai dinamică. “Am întărit proporțiile,” declară Jozef Kabaň. Ampatamentul este cu 108 mm mai lung decât cel al modelului precedent (2.686 mm vs. 2.578 mm). Consola față are 886 mm, ceea ce înseamnă că are cu 29 mm mai puțin decât la Octavia II. Automobilul câștigă astfel în ceea ce privește imaginea dinamică. Lungimea totală a automobilului este de 4.659 mm, ceea ce reprezintă un plus de 90 mm în comparație cu modelul precedent. Montantul C, retras mult spre spate, separă clar automobilul de designul clasic în 3 volume. Această soluție nu compromite spațiul interior ci, dimpotrivă, spațiul din interior a crescut în comparație cu cea de-a doua generație Octavia.

Linia Tornado ascuțită subliniază și ea imaginea puternică a noii Octavia, alungind mașina din punct de vedere vizual și punându-i în evidență silueta asemănătoare unui coupe. Geamul din spate, înclinat, amplifică acest efect. Liniile ascuțite marchează modificările efectuate în diverse zone, creând astfel o altă referire la designul cristalin. Linia Tornado amplifică sculptura dinamică a modelului ŠKODA Octavia și creează un contrast efectiv între lumini și umbre. Designerii au „fragmentat”, din punct de vedere vizual zonele inferioare ale secţiunilor laterale ale automobilului. Așa-numita ‘suprafață de Reflexie a Luminii’ aduce dinamism și aerisește imaginea laterală. Linia necesară pentru obținerea acestui efect pleacă din partea din față și se întinde până în spatele mașinii, terminându-se în elementul reflectorizant de pe bara din spate.

O caracteristică nouă, distinctivă, a noii ŠKODA Octavia este linia dinamică ascendentă a geamurilor de la ușile din spate: așa-zisa ‘aripioară’. Designul său efectiv permite obținerea unei grafici puternice a geamurilor laterale. Kabaň declară: “Acest element adiţional de design conferă mașinii un plus de dinamism și asigură noii Octavia o notă inconfundabilă, chiar și din lateral.”

Partea din spate a noii Octavia exprimă de asemenea multă precizie, maxim de valoare și proporții perfecte. Fiecare element se află la locul său, este bine aranjat și are un stil curat. Noul logo al mărcii ŠKODA este poziționat în centrul capacului portbagajului. Partea din stânga a capacului portbagajului expune numele companiei ŠKODA, în timp ce partea din dreapta include numele de model, Octavia, scris cu un nou font.

Grafica blocurilor optice din spate este cea tipică mărcii ŠKODA, dispunând de conturul luminos distinctiv, în forma literei C, și a fost executată în cazul noii Octavia cu o consecvență extraordinară. Pentru prima dată, fiecare bloc optic din spate dispune de două benzi luminoase în forma literei C, care augmentează efectul grafic. În versiunea superioară, benzile sunt create din șiruri de LED-uri. Structuri similare cristalului sunt vizibile și în blocurile optice din spate. Ca un supliment la aranjamentul grafic al luminilor, noua Octavia are două benzi reflectorizante. Acești ‘ochi de pisică’ curg dinamic de pe partea laterală a automobilului, în partea din spate.

O altă caracteristică a secţiunii posterioare care este specifică mărcii, sunt cele două triunghiuri din stânga și din dreapta capacului portbagajului, care sunt detaliate cu ajutorul unor linii precise. Ele fac legătura dintre grafica stopurilor și capacul portbagajului. Aceste triunghiuri de pe partea din spate a noilor modele ŠKODA reprezintă puncte de atracție vizuală elegante. Un difuzor negru formează terminația părții din spate și integrează elemente tehnice precum senzorii de parcare, cârligul de remorcare, disponibil opțional, dar și întreg sistemul de evacuare a gazelor.

Spațiu interior proaspăt

Un stil curat, eleganță atemporală și, mai presus de toate, mult, mult spațiu: acestea sunt componentele evidente în interiorul noii Octavia. Fiecare ŠKODA simbolizează spațiu. Designerii au avut un succes impresionant în încercarea lor de a oferi acest spațiu într-o nouă definiție pentru Octavia. Totul este atractiv din punct de vedere estetic, precis și rafinat, indiferent că este vorba despre elemente de control sau guri de ventilație, despre bord, volane, manete ale schimbătoarelor de viteze, panouri, mânere pentru deschiderea ușilor sau geamuri electrice. Designerii au transformat în totalitate interiorul.

Interiorul modelului Octavia impresionează prin orientarea sa pe orizontală și oferta generoasă de spațiu. Nu mai există niciuna dintre subdiviziunile tradiționale ale bordului, în ceea ce priveşte elementele de decor. Această soluție conferă interiorului o senzație de prospețime. În același timp înseamnă că pasagerul de pe scaunul din față are o perspectivă optimizată asupra instrumentelor. Jozef Kabaň declară: “Șoferul și pasagerul au practic aceleași drepturi. Motto-ul nostru este: același nivel de confort pentru toți cei aflați la bord.”

În interiorul noii Octavia ergonomia are un rol important: “Senzația pe care o ai în Octavia este aceea a purtării unui costum bine croit,” declară Kabaň. “Totul se potrivește perfect și te simți minunat. Autovehiculul conferă un sentiment de valoare și soliditate pe care nu te-ai aștepta să le regăsești în acest segment.”

Poziționat în mijlocul consolei centrale, sub butonul pentru luminile de avarie, se regăsește sistemul de radio şi infotainment, cu toate butoanele și comutatoarele necesare pentru operarea meniului. În funcție de model, noile sisteme includ ecrane tactile cu diagonale de până la 8 inch, cu senzori de proximitate. Sub modulul de infotainment se regăsesc comenzile pentru sistemul de aer condiționat. Claritatea și precizia reprezintă o temă recurentă în fiecare aspect al tuturor elementelor interioare. Panoul de instrumente cu lumină de fundal albă a fost reproiectat. Pentru prima dată, display-ul multifuncțional Maxi DOT din centrul panoului de instrumente al modelului Octavia poate fi comandat în versiunea color.

Panourile ușilor din noua Octavia inspiră și ele calitate. De exemplu, în versiunile superioare de dotare, elemente decorative elegante se revarsă în mânerele ușilor – aproape ca niște sculpturi. Comenzile pentru geamurile electrice, poziționate în cotiere, sunt ușor de acționat din punct de vedere ergonomic. Pe partea șoferului, comenzile pentru reglarea oglinzilor electrice sunt poziționate sub mânerul pentru deschiderea ușii.

Varietate și individualitate

Trei versiuni de dotare sunt disponibile pentru noua ŠKODA Octavia: Active, Ambition și Elegance. Dimensiunile jantelor variază în funcție de versiune (15 sau 16 inch, oțel sau aliaj), la fel ca și culorile de la interior (de la negru, la negru-gri şi negru-bej), gama elementelor de decor, sistemul de aer condiționat, compartimentele de depozitare, grupurile de instrumente, echipamentul de infotainment sau de siguranță. Opțiunile în materie de individualizare pentru noua Octavia sunt aproape nelimitate, indiferent că este vorba despre benzi cromate, nouă versiuni de volane cu trei sau patru spițe, nouă modele și patru dimensiuni de jante, de la 15 la 18 inch – nicio dorință nu va rămâne neîndeplinită.

În total sunt disponibile douăsprezece culori pentru exterior: trei nuanțe uni: alb Candy, roșu Corrida, și albastru Pacific, precum și nouă culori metalizate, de la maro Topaz, albastru Race, gri Platin, argintiu Brilliant, albastru Denim, roșu Brunello, bej Capuccino și albastru Lava, la negru Magic cu pearleffect.

Sursa: Skoda Romania.

(Visited 44 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice