Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Suzuki a prezentat noul Baleno la Salonul Auto de la Frankfurt

Suzuki a prezentat noul Baleno la Salonul Auto de la Frankfurt

Când Suzuki şi-a propus să creeze un hatchback diferit de orice fusese creat până atunci, şi-a stabilit un obiectiv clar – să nu facă niciun compromis. Rezultatul este Suzuki Baleno.

Când Suzuki şi-a propus să creeze un hatchback diferit de orice fusese creat până atunci, şi-a stabilit un obiectiv clar – să nu facă niciun compromis. Rezultatul este Suzuki Baleno, ce combină armonios un desgn fluid, performanţe excelente obţinute datorită tehnologiilor avansate de care beneficiază, dar şi dotări inteligente.

Pentru a crea un nou hatchback, plăcut de condus şi adaptat exigenţelor actuale ale clienţilor, Suzuki şi-a dorit să ducă ideea de maşină compactă la cel mai înalt nivel. Inginerul şef al modelului Baleno, Kunihiko, explică: “Ne-am fixat ca obiectiv dezvoltarea modelului hatchback ideal, un model care nu face niciun compromis, conferindu-i un caracter elegant, sofisticat, matur. Baleno întruneşte toate atributele pe care clienţii le aşteapă de la un model cu aceste dimensiuni – design, caracter practic, confort, manevrabilitate, performanţe superioare la rulare şi eficienţă kilometrică.”

Prin limbajul de design “Liquid Flow”, interiorul spaţios şi propulsoarele eficiente – alături de platforma de nouă generaţie – Baleno oferă stil, utilitate, manevrabilitate, performanţe dinamice şi un consum eficient de combustibil. Modelul oferă însă, în plus, şi confort, inclusiv pe distanţe lungi, adulţii beneficiind de un spaţiu suficient atât în faţă cât şi în spate, dar şi de un spaţiu generos pentru bagaje.

Baleno va fi comercializat în Europa începând din primăvara 2016.

Caracteristici esenţiale:
• Platforma de nouă generaţie, cu o rigiditate sporită şi greutate scăzută, contribuie la obţinerea unui consum optim de carburant, la manevrabilitate şi stabilitate, oferind totodată un nivel înalt de siguranţă şi de confort, mai ales sonor.
• Noile motorizări: 1.0 BOOSTERJET, motor turbo pe benzină cu injecţie directă şi 1.2 DUALJET dotat cu sistemul SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki)*1, motoare ce oferă o economie excelentă de combustibil, în combinaţie cu cel mai aerodinamic hatchback dezvoltat vreodată de Suzuki.
• Un profil sportiv, jos şi larg, o parte frontală avangardistă, geamurile curbate, linii expresive şi conturate, suprafeţe fluide care comunică forţă şi eleganţă.
• Dotările inovatoare din interior includ display-ul color avansat, sistemul cruise control activ cu limitator de viteză şi sistemul de sincronizare a telefonului mobil Smartphone Linkage Display Audio compatibil cu Apple CarPlay*2.
• Oferind cinci locuri pentru adulţi în interior, modelul propune un spaţiu generos pentru umeri în partea din faţă şi pentru picioare în partea din spate.
• Portbagajul spaţios şi flexibil oferă cel mai generos spaţiu pentru bagaje din clasa sa.
• Radar Brake Support (RBS) *2 şi alte sisteme intuitive de siguranţă oferă un plus de siguranţă şi linişte.
*1Disponibil doar pentru vehiculele echipate cu motorul 1.2 DUALJET. *2Disponibilitatea este condiţionată de configuraţia vehiculului.
*3“Segmentul B hatchback” definit de Suzuki (hatchback cu lungimea între 3,700mm şi 4,100mm)

Design fluid

Tema de design “Liquid Flow”—care sugerează o masă lichidă în mişcare— transpare peste tot, articulându-se prin linii curbate şi suprafeţe expresive. În acelaşi timp, silueta joasă şi largă îi accentuează aspectul sportiv şi puternic.

Exterior.

Privită din faţă, silueta maşinii se evazează graţios în dreptul cabinei, oferind imaginea unui profil jos, lat, sportiv şi totuşi elegant, completat de bara de protecţie de mari dimensiuni, grila frontala, luminile de poziţie distinctive cu LED şi geamurile curbate,
camuflând montanţii A. Din lateral, linii pline de caracter pornesc din faţă şi se unduiesc spre partea din spate creând impresia de plutire.

Alte dotări exterioare:
• Farurile cu Xenon*, cu finisaje negre şi cromate ce evocă masculinitate şi precizie, şi poziţiile cu LED*, care joacă şi rolul luminilor de zi, având lentile interioare care direcţionează fasciculul luminos, oferă o impresie high-tech.
• Luminile de ghidare luminează drumul spre maşină pe întuneric sau drumul către casă, după încuierea maşinii din telecomandă.
• Blocurile optice spate cu LED se remarcă datorită lentilelor integrate care proiectează un fascicul omogen *.
• Gama de culori de caroserie, 9 în total, include “Premium Silver Metallic”, o nuanţă ce pune în evidenţă liniile maşinii, şi “Ray Blue Pearl Metallic”, o nuanţă cameleonică ce trece de la o tentă de roşu la verde, în funcţie de lumina exterioară.
• Benzile cu senzori sensibili la temperatura exterioară, din metal cu irizaţii, alături de mânerele cromate ale portierelor contribuie la impresia de eleganţă *.
• Geamurile curbate ce maschează montanţii A şi finisajele negre adaugă un plus de sportivitate aspectului maşinii.
• Un eleron subţire poziţionat pe plafon se integrează perfect în silueta fluidă a modelului, contribuind la îmbunătăţirea performanţelor aerodinamice *.
• Jantele de aliaj de 16 inch sau cele de oţel de 15 inch beneficiază de un design mecanic, care crează un contrast faţă de silueta sa fluidă.

Interior.

Planşa de bord are marginile evazate pentru a crea senzaţia de amploare, fiind caracterizată de linii curbe. Accente argintii ies in evidenţă pe fondul negru al cabinei, iar culoarea roşiatică – portocalie a comenzilor sistemului audio, sistemului de aer condiţionat, indicatorului pentru schimbarea treptelor de viteză şi a celorlalte funcţii, subliniază nivelul de stilizare al interiorului.

Dincolo de design-ul elegant, inovaţiile incorporate în interior fac din acest model o maşină confortabilă şi prietenoasă:
• Pe ecranul color LCD de mari dimensiuni, high-definition, integrat în planşa de bord, sunt afişate informaţii legate de performanţele maşinii, precum şi date generale despre starea acesteia, prin grafice sintetice. Printre informaţiile afişate se numără forţa G, puterea şi cuplul oferite de motor, date privind accelerarea / frânarea, fluxul de energie (pentru vehiculele dotate cu SHVS).*
• Sistemul de conexiune a smarphone-ului cu display-ul tactil de 7 inch al sistemului audio este prevăzut cu o conexiune USB şi un slot pentru carduri SD, oferind şi imaginile preluate de camera pentru marşarier în momentul manevrelor cu spatele*. Se poate conecta astfel un iPhone prin intermediul unui cablu USB pentru a utiliza numeroasele funcţii oferite de Apple CarPlay, precum hărţi interactive, funcţionalităţi de telefon, mesageria, audio, precum şi Podcast-uri, Audiobook-uri şi alte aplicaţii compatibile cu Apple CarPlay. Smartphone-ul mai poate fi conectat la vehicul şi utilizând MirrorLink.
• Un ecran unic circular şi un panou LCD cu contrast mare subliniază comenzile aerului condiţionat *.
• Sistemul de cruise control adaptiv utilizeaza senzori ce monitorizează distanţa faţă de vehiculul din faţă, accelerând sau frânând pentru a menţine o distanţă mai mare, medie sau mai mică, în funcţie de setările şoferului. Acest sistem dispune de asemenea de un limitator de viteză ce previne depăşirea unei anumite viteze, de asemenea presetată de şofer, indiferent de acţionarea pedalei de accelerare.

*Disponibil în funcţie de configuraţia vehiculului.
Tehnologii noi pentru o plăcere mai mare la volan, un consum eficient şi siguranţă sporită
Pentru un nivel ridicat de performanţe şi fiabilitate, Suzuki Baleno este construit pe o platformă rigidă, din materiale ultra uşoare de ultimă generaţie şi este echipat cu motorul turbo cu injecţie directă BOOSTERJET de 1,0 litri şi sistemul SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki).

Platformă de ultimă generaţie

Noua platformă Suzuki a fost dezvoltată prin revizuirea structurii de bază, obţinându-se o structură mai uşoară, dar în acelaşi timp mult mai rezistentă. Rezultatul este o creştere cu 10% a rigidităţii, comparativ cu vehiculele convenţionale din aceeaşi clasă, şi o reducere cu aproximativ 15% a greutăţii, comparativ cu platforma pe care o înlocuieşte.
În plus, prin faptul că nu a făcut doar o optimizare parţială, ci mai degrabă o optimizare a întregului vehicul, Suzuki a reuşit să găsească soluţii inteligente care minimizează transmiterea vibraţiilor şi a zgomotului din exterior în interiorul habitaclului, oferind o deplasare lină şi silenţioasă. Această evoluţie se traduce prin performanţe mai bune şi un consum eficient de combustibil, fără a face niciun compromis în ceea ce priveşte siguranţa în momentul unui impact.

Noul motor turbo cu injecţie directă 1.0 BOOSTERJET

1.0 BOOSTERJET este un motor de generaţie nouă, turbo, cu injecţie directă care asigură un consum eficient de combustibil şi oferă o plăcere mai mare la volan.

În afara consumului eficient de combustibil şi a performanţelor dinamice, motorul BOOSTERJET este compact, uşor şi are un layout optimizat pentru a corespunde cerinţelor riguroase în ceea ce priveşte dimensiunea şi greutatea vehiculelor din segment, consolidând astfel reputaţia Suzuki în ceea ce priveşte construcţia şi dezvoltarea de motoare.

Baleno este echipat cu motorul 1.0 BOOSTERJET, care dezvoltă o putere maximă de 82kW şi un cuplu maxim de 170Nm.

Baleno este de asemenea disponibil şi cu noul motor 1.2 DUALJET, care combină performanţele dinamice foarte bune cu o eficienţă crescută a folosirii combustibilului. Aceasta provine dintr-o eficienţă termică îmbunătăţită, adică a crescut semnificativ gradul de transformare a energiei termice a combustibilului în energie mecanică.

În ceea ce priveşte transmisiile, motorul 1.0 BOOSTERJET poate fi configurat în mod optim cu o cutie de viteze manuală în 5 trepte, sau cu o cutie automată în şase trepte, care oferă performanţe excelente la viteze mici şi o eficienţă maximă în ceea ce priveşte consumul de combustibil la viteză mare. Motorul 1.2 DUALJET este disponibil cu aceeaşi cutie manuală în cinci trepte sau cu o cutie specială de tip CVT (transmisie variabilă continuă).

Suzuki a dezvoltat o suspensie intuitivă, MacPherson, pentru un raspuns precis al direcţiei. O rezistenţă redusă la rulare a pneurilor contribuie la îmbunătăţirea consumului de combustibil, fără a face însă un compromis în ceea ce priveşte stabilitatea, confortul şi performanţa de frânare. Supus unor numeroase teste în Europa, Baleno oferă o experienţă unică la volan, un amestec echilibrat între performanţă şi confort.

Noul sistem hibrid de tip “mild” (SHVS)*1

Sistemul SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki) este un sistem hibrid de tip “mild” dezvoltat de Suzuki care foloseşte un starter generator integrat (ISG – integrated starter generator), ce asistă motorul termic în timpul accelerărilor şi permite recuperarea energiei în timpul frânărilor.

Sistemul ISG este folosit în locul unui alternator convenţional pentru că ISG regenerează electricitatea mult mai eficient. De asemenea, sporeşte eficienţa de regenerare a energiei, detectând forţa de apăsare a frânelor, amplificând în consecinţă cantitatea de energie generată.

Folosind energia stocată, funcţia motorului electric din ISG îmbunătăţeşte consumul de combustibil, asistând parţial motorul termic, oferind cantitatea suplimentară de energie necesară în momentele de consum maxim, la plecarea de pe loc sau în timpul accelerărilor puternice.

Sistemul SHVS disponibil pe modelul Baleno foloseste baterii compacte litiu-ion, cu o încărcare ultra-rapidă.
Din respect pentru mediul înconjurător, Suzuki intenţionează să extindă numărul modelelor echipate cu sistemul hibrid de tip “mild” SHVS, acesta fiind un sistem care contribuie la economia de combustibil şi este foarte eficient din punct de vedere al costurilor.

Pe noul Baleno, sistemul SHVS contribuie la reducerea emisiilor de noxe, acesta fiind de doar 93g/km CO2 *2.
*Doar pentru vehicule echipate cu motorul 1.2. DUALJET. *2Valori din test pentru vehicule cu SHVS.

*Interior practic
Dificultatea de a avea în acelaşi timp un design stilat şi un interior spaţios a fost depăşită prin dezvoltarea unor tehnologii noi. Baleno vine cu un grad mare de confort la interior pentru pasageri, dar şi cu cel mai mare portbagaj din clasa sa. Elementele cheie pentru a obţine aceste performanţe, la o lungime a maşinii mai mică de 4 metri, sunt platforma de ultimă generaţie care permite utilizarea eficientă a spaţiului, dar şi un design mai compact al motorului, care crează astfel mai mult spaţiu pentru interior.

Spaţiu la interior

Scaunele faţă oferă un spaţiu mare pentru umeri, datorită spaţiului generos dintre scaunul şoferului şi cel al pasagerului. Ambele scaune au o formă optimizată pentru a oferi maximum de confort la drum lung, materialele folosite fiind uşoare si ultra rezistente.

Scaunele spate oferă un spaţiu amplu pentru picioare, datorită unei distanţe de 805 mm între scaunele faţă / spate. Acestea pot fi rabatate uşor şi se pot plia în trei configuraţii diferite. Unghiul mare de deschidere al portierelor spate facilitează un acces uşor atât la urcarea, cât şi la coborârea din maşină.

Portbagaj

Portbagajul oferă un spaţiu de 355 litri, fiind cel mai mare între hatchback-urile din segmentul B*. Pentru a permite încărcarea cu obiecte lungi sau late, forma suspensiei a fost optimizată pentru a crea cât mai mult spaţiu posibil pe toate lateralele portbagajului.

Flexibilitate este cuvântul cheie când vine vorba de spaţiul din portbagaj. Prin simpla pliere a scaunelor se poate obţine un spaţiu suplimentar pentru bagaje.

*Conform studiilor făcute de Suzuki în categoria hatchback-urilor din segmentul B (un hatchback cu o lungime totatlă între 3,700mm-4,100mm) şi măsurat conform metodei VDA, folosită de Asociaţia Germană a Producătorilor Auto.

*Siguranţă
Noul Baleno dispune de o serie de dotări pentru o siguranţă sporită. Printre acestea se numără şi sistemul radar de asistenţă la frânare (Radar Brake Support*1 – RBS). Cu RBS, când vehiculul se deplasează cu o viteză mai mare de 5 km/h, un sistem de camere radar detecteaza obiectele sau vehiculele din faţă. În cazul depistării unei potenţiale coliziuni, în funcţie de situaţie vehiculul 1) alertează şoferul, 2) creşte forţa de frânare, sau 3) frânează automat.

Printre dotările legate de siguranţă se numără şi ESP®*2, şase airbag-uri SRS, şi o caroserie dezvoltată pentru a absorbi cât mai mult şocurile în cazului unui impact. Mai multe componente ale maşinii au fost concepute pentru a minimiza leziunile suferite de pietoni în cazul unei coliziuni.
*1Disponibilitate în funcţie de configurarea vehiculului. *2ESP este o marcă înregistrată a Daimler AG.

*Dimensiuni
Lungime: 3.995mm; Lăţime: 1.745mm; Înălţime: 1.470mm (1.460mm cu SHVS); Ampatament: 2,520mm; Garda la sol: 120mm (110mm cu SHVS); Ecartament faţă/spate: 1.520mm cu pneuri185/55R16 (1.530mm cu pneuri 175/65R15)

Sursa: Suzuki Romania

(Visited 5 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice