Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Şoferii începători vor fi obligaţi să aibă însoţitor la deplasări pe timp de noapte

Şoferii începători vor fi obligaţi să aibă însoţitor la deplasări pe timp de noapte

Şoferii începători ar putea fi obligaţi să fie însoţiţi, la deplasările pe timp de noapte, de o persoană adultă care are permis de conducere de cel puţin cinci ani, potrivit unui amendament adoptat în acest sens în comisiile parlamentare la modificarea Codului rutier.

Senatorii din Comisiile senatoriale juridică, pentru Apărare şi Administraţie publică au adoptat, în acest sens, un amendament al senatorului Nicolae Moga la proiectul de modificare a Codului rutier propus de Guvern.

Potrivit amendamentului adoptat, conducătorul de autovehicule posesor al categoriilor B1 si Β care are o vechime mai mică de un an de la obţinerea permisului de conducere are obligaţia „să nu conducă vehicule din categoria Β sau BE cu o putere a motorului mai mare de 110 kw” şi „să nu conducă vehicule din categoriile A1, A2 (daca nu a posedat anterior A1), B1, Β si BE pe timpul nopţii pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă, polei”, informează Mediafax.

Amendamentul mai prevede obligaţia pentru această categorie de conducător auto „să nu conducă vehicule din categoriile A1, A2 (dacă nu a posedat anterior A1), B1, Β, BE pe autostrăzi pe timpul nopţii sau pe timpul zilei când vizibilitatea este redusă sub 100m” şi să fie „însoţit de o persoană adultă, membru al familiei sau posesor al permisului de conducere cu o vechime de cel puţin 5 ani de zile, în deplasarea pe timp de noapte pentru vehiculele din categoria Β sau BE”, arată sursa citată.

La depunerea acestor amendamente, senatorul Nicolae Moga a argumentat că legislaţia românească trebuie să ţină cont de practica europeană şi faptul că anual în România aproximativ 27% din accidentele grave de circulaţie sunt produse de conducători auto cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.

Valabilitatea permisului pentru autoturisme şi motociclete (AM, A1, A2, A, B, BI şi BE) pentru conducătorii auto de până la 60 de ani ar urma să fie de 10 ani, de cinci ani pentru cei până la 70 de ani şi de trei ani peste această vârstă.

Potrivit unui alt amendament acceptat de membrii celor trei Comisii senatoriale, depus de senatorul Moga, unităţi de asistenţă medicală autorizate să facă examinarea medicală pentru eliberarea permisului de conducere numai după ce rubrica „Antecedente personale” din fişa medicală a fost completată de către medicul de familie sau unitatea medicală care îl are în evidenţă pe solicitant.

Acesta şi-a argumentat, în scris, amendamentul arătând că policlinicile şi cabinetele autorizate care efectuează examinarea medicală nu dispun de o evidenţă medicală care să conţină istoricul fiecărui pacient sau informaţii despre o eventuală boală cronică.

Senatorii din Comisiile senatoriale juridică, pentru Apărare şi Administraţie publică mai propun ca toate vehiculele pe care se desfăşoară proba practică a examenului de obţinere a permisului de conducere, inclusiv motocicletele, să fie echipate cu sisteme tehnice de monitorizare audio-video pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului.


Sursa, citeste te rog mai departe.

(Visited 1 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice