Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Rambursarea accizei: UNTRR atrage atenția asupra unor aspecte cruciale ce vor afecta serios activitatea operatorilor de transport rutier

Rambursarea accizei: UNTRR atrage atenția asupra unor aspecte cruciale ce vor afecta serios activitatea operatorilor de transport rutier

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România solicită de urgență modificarea proiectului de Hotărâre de Guvern privind rambursarea accizei suplimentare

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR atrage atenția asupra unor aspecte cruciale ce vor afecta serios activitatea operatorilor de transport rutier dacă vor fi legiferate conform actualului proiect de Hotărâre de Guvern prin care se stabilesc condițiile, procedura și termenele de restituire către operatorii de transport rutier licențiați, a sumei de 4 eurocenți din acciza suplimentară de 7 eurocenți.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, articolul 4 stipulează că nu sunt eligibili pentru restituirea de accize operatorii economici care se află în procedură de executare silită, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională sau lichidare.

UNTRR solicită Guvernului României eliminarea acestui articol din proiectul de act normativ. Păstrarea acestor prevederi va conduce fără îndoială la încetarea activității operatorilor de transport aflați în una din situațiile enumerate. În mod concret, acești operatori de transport vor fi în situația de a nu mai putea concura în condiții egale cu ceilalți operatori, deși legea insolvenței încearcă să dea o șansă firmelor aflate în dificultate financiară.

În vederea reglementării acestei situații și pentru crearea unei situații benefice atât pentru operatorii de transport aflați sub incidența art. 4 cât și pentru statul roman, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România propune crearea unui mecanism de compensare a datoriilor la bugetul de stat cu sumele ce urmează a fi recuperate din acciză. În acest mod, mecanismul compensării va aduce un avantaj de flux monetar și va oferi șansa firmelor aflate într-o situație dificilă să se echilibreze.

Totodată, ar permite ca încasările la bugetul de stat să crească semnificativ sau, cel puțin, datoriile la bugetul de stat s-ar reduce, prin compensarea lor cu sumele care ar trebui returnate din acciză. Acest mecanism este deja utilizat cu succes în Ungaria unde s-a înregistrat creșterea consumului de motorină datorită posibilității de compensare cu alte datorii la stat. Transportatorii din Ungaria preferă să alimenteze acasă, chiar dacă motorina fără TVA și cu acciza rambursată este ceva mai scumpă decât în Austria, tocmai datorită avantajului oferit de posibilitatea de compensare.

Totodată, UNTRR consideră că este necesară modificarea articolului 15 care prevede aprobarea sau nu a cererii de restituire în termen de 2 luni de la data înregistrării. Termenul prevăzut de 2 luni înseamnă, în primul rând, pentru operatorii de transport o finanțare de peste 6 luni a costurilor suplimentare cu acciza. UNTRR propune înlocuirea acestui termen, cu un termen maxim de 10 zile în care să fie luată decizia de aprobare a cererii de restituire a accizei suplimentare.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România atrage atenția asupra faptului că necorectarea acestor aspecte cruciale pentru operatorii de transport rutier, așa cum sunt ele prevăzute în actualul proiect de act normativ, nu va face altceva decât să forțeze în continuare operatorii de transport să alimenteze în afara granițelor țării și să își echipeze vehiculele cu rezervoare cu o capacitate din ce în ce mai mare. Mai mult decât atât, transportatorii vor fi obligați să majoreze tarifele cu 15% pentru a recupera pierderile provocate de acciza nerecuperabilă, majorare pe care au amânat-o în așteptarea returnării accizei suplimentare.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România solicită de urgență Guvernului României să corecteze proiectul de act normativ și normele de aplicare, astfel încât procedura de rambursare a accizei suplimentare să fie una rapidă, facilă, modernă și echitabilă.



Sursa: UNTRR

(Visited 2 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice