Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Primul autoturism Dacia produs în România a împlinit 46 de ani!

Primul autoturism Dacia produs în România a împlinit 46 de ani

În luna aceasta s-au împlinit 46 de ani de la producerea primului autoturism în România.

Acesta este o berlină, sub licenţa Renault R8, un model Dacia 1100, iar primul automobil ieşit pe poarta fabricii a fost făcut cadou Preşedintelui României, de la acea vreme, cu ocazia inaugurării Uzinei Auto Piteşti. Autoturismul se află acum în colecţia de autovehicule istorice a Automobil Clubului Român, acesta fiind achiziţionat de către ACR în anul 1999 de la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, prin licitaţie publică.

Primul autoturism Dacia are şi o plachetă comemorativă din bronz cu următorul mesaj: „Primul autoturism de serie fabricat în RSR. Muncitorii, inginerii şi tehnicienii constructori de maşini, vă aduc dumneavoastră tovarăşe Nicolae Ceauşescu prinosul de recunoştinţă pentru iniţierea producţiei de autoturisme în România şi pentru grija permanentă ce o purtaţi dezvoltării industriei noastre socialiste”.

Puţine Dacii 1100 au mai rămas în stare de funcţionare, dar pasionaţii păstrează, în continuare, exemplare demne de admirat. Faţă de Renault 8, Dacia 1100 nu prezenta modificări semnificative.

dacia-1100 1O siglă cromată cu numele “Dacia 1100 – Uzina de Automobile Piteşti” era amplasată între faruri, ulterior, în 1970 aceasta fiind înlocuită, într-o prezentare similară originalului R8, cu o bagheta de inox peste care era amplasată emblema UAP.

Paleta de culori nu a fost una foarte vastă, însă culorile sunt de neuitat: Roşu 28, Alb 40, Albastru 68, gri 83 şi verde 57. Interesant este faptul ca modelul Dacia 1100 a fost conceput, de fapt, special pentru raliuri, deşi nu atingea o viteză mai mare de 132 km/h.

Blocul motopropulsor avea capacitatea cilindrică de 1108 cm³, ce dezvolta 46 CP, cutie de viteză în 4 trepte şi consumul de 7 litri la suta de kilometri.

Dacia 1100 din colecţia maşinilor istorice a Automobil Clubului Român este acompaniată de Ford Corsair, Renault 10M, Volga GAZ 24, Lada 1500, Dacia 1300. Colecţia cuprinde, de asemenea, ultima Dacie 1310 berlină şi break, care a ieşit pe poarta Uzinei de Automobile Piteşti, precum şi prima Dacia Logan fabricată în România şi prima Dacia Duster comercializată de producător afirma ACR ca sursa citata in comunicat.

Sursa poza

(Visited 180 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice