Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Noul Citroen C1 Hero

Noul Citroen C1 Hero

Noul Citroen C1 este ideal pentru deplasarea prin traficul marilor orase si nu numai avand o manevrabilitate superioara fata de vechilul model.

Cu dimensiunile aproximativ reduse, avand o lungime de 3,46m, o latime de 1,62m si o inaltime de 1,45m (variantele cu 3 si 5 usi), servodirectie electrica si raza de bracaj de numai 4,80m, noul Citroen C1 este un autovehicul urban usor de manevrat, capabil sa depaseasca usor obstacolele urbane.

Chiar daca dimensiunile sale sunt relativ reduse, noul C1 dispune de un spatiu interior destul de generos, asigurand un confort optim, pentru cel putin 4 persoane adulte.

Noul design al interiorului gandit inteligent, exploateaza la maximum spatiul, cu numeroase locuri practice pentru depozitarea diferitelor obiecte necesare in trafic (suport pahare, torpedou inchis etc.).

Portbagajul este practic si usor de accesat, datorita suportului din spate care se ridica la nivelul hayonului, are un volum de 196 de litri, iar prin rabatarea scaunelor din spate ajunge la 780 l.

In acelasi timp ,noul Citroen C1, dispune de echipamente de confort interior: scaune incalzite, sistem de climatizare, iar pentru versiunea cu trei usi, functia de memorare a pozitiei scaunelor din fata. Totodata, datorita tehnologiei Mirror Screen noul C1 este echipat cu o tableta de 7 „, ce grupeaza toate functiile multimedia (computer de bord, telefon, radio player etc.)

Aceasta functie permite de pilda copierea si utilizarea aplicatiilor de pe smartphon, dar si utilizarea imaginilor de la camera marsarierul-ui. O alta functie practica este cea de asistenta la pornirea in rampa (Hill Assist), caracteristica ce se poate dovedi indispensabila in oras, mai ales in parcarile subterane, functia mentinand timp de 2 secunde autovehiculul in stare de franare, facilitand astfel ponirea cu usurinta de pe pante inclinate mai mari de 3 %.

Alte tehnologii utile de care beneficiaza noul Citroen C1, indispensabile secolului XXI, sunt: camera video pentru marsarier, sistem de acces si pornire keyliss (permite deschiderea autovehiculului fara actionarea cheii de la o distanta de maxim 70 metri si demararea fara cheia electronica. Ne bucuram ca intr-o masina atat de compacta precum Citroen C1, gasim sistemul electronic de control al stabilitatii in cazul pierderii aderentei, limitator de viteza sau tehnologia de monitorizare a presiunii pneurilor.

Trebuie sa amintim aici si alte sisteme care ajuta conducatorul auto, cum ar fi volanul reglabil pe inaltime, scaunul soferului reglabil pe inaltime, franarea automata a autovehiculului in caz de risc de coliziune (sistem format dintr-o camera multifunctionala si un radar) sau avertizarea in cazul depasirii involuntare a liniei continue sau intrerupte, caz in care este emis un semnal sonor si vizual.

In domeniul sigurantei active, trebuie sa amintim ABS-ul, martorul necuplarii centurii de siguranta fata, martorul decuplarii centurii siguranta spate, dar si avertizorul acustic pentru lumini sau usi deschise. Un alt element de siguranta, airbagurile de tip frontal, lateral si cortina.

Tapiteria scaunelor este textila, iar pentru modelele VTi 68 S&S ETG, volanul si schimbatorul de viteze, sunt imbracate in piele.

Exteriorul noului Citroen C1, ne arata o silueta supla, vioaie, dar eleganta in acelasi timp, „personalizata” datorita formei de neconfundat a farurilor (impartite in doua intr-o anumita conformatie), dar si a gamei de culori, in numar de opt, ce subliniaza tendinta de a fi in pas cu moda, a producatorului francez.

Astfel ,avem culori incepand cu negru Caldera, albastru Smalt, gri Gallium sau Carlinite si pana la alb Lipizan, albastru Lagoon, rosu Scarlet, ori Jelly.

De asemenea exista versiuni in varianta bi-ton, cu pavilion albastru Lagoon, negru Caldera sau gri Gallium, iar versiunile decapotabile Airscape, ofera posibilitatea de a alege o culoare de plafon diferita de aceea a caroseriei.

In privinta interiorului, noul C1, ne prezinta o gama de culori plina de optimism in diferite variante, toate armonizate, de la scaune, tapiterii si bord, pana la aeratoare sau sistemul multimedia.

Versiunea C1 Airscape decapotabila, este disponibila in varianta cu 5 usi, cu un plafon culisabil simplu din material textil, usor de manevrat, avand comanda electrica si dimensiunile 800 mm x 760mm, ce asigura un plus de recreere si un prilej de a ” evada” chiar si in spatiul citadin.

Legat de exterior, trebuie sa mentionam oglinzile in carcase de culoarea caroseriei, jantele de otel de 14 sau 15 inch, echipate cu capace, sau cele din aliaj,de 15 inch diamantate.

In ceea ce priveste tinuta de drum, noile suspensii si amortizoare, precum si noua punte spate, mai usoara cu 4 kg sau anvelopele cu rezistenta scazuta la rulare, contribuie din plin la confortul deplasarii prin peisajul urban.

In privinta motorizarii, vorbim de un consum extrem de mic raportat la cilindree, acest lucru datorandu-se masei reduse a autovehiculului, de numai 840 kg, dar si tehnologiei de ultima generatie utilizata la fabricarea propulsorului, tehnologie ecologica in acelasi timp.

Noul Citroen C1, dispune de motorizari Euro 6, cu emisii de CO2 de 88g/km si consum plecand de la 3,8l/100 km, la varianta VTi 68 S&S BVM pana la un consum de 4,3l/100 km si emisii CO2 de 99 g/km, la varianta Pure Tech 82 BVM.

La motorizarea VTi 68, cutia de viteze in 5 trepte, permite un consum optim raportat la trafic, putand fi folosita si in combinatie cu o cutie de viteze pilotata, accelerarea de la 0 la 100 km/h putand fi facuta in 10,9 secunde.

Chiar daca noul Citroen C1 nu beneficiaza de o acceleratie superioara, motorizarile si transmisiile din dotare, il recomanda si pentru deplasarea in afara orasului. Echiparea cu sisteme standard a noului C1 este urmatoarea: aer conditionat, geamuri electrice fata, geamuri spate pivotante, computer de bord, inchidere centralizata, faruri diurne cu LED, luneta incalzita, scaun reglabil inaltime sofer, volan reglabil inaltime, bancheta spate fractionabila, kit reparatie pana, tetiere fata integrate in scaun, tetiere spate reglabile pe inaltime si demontabile, priza 12 V, sistem monitorizare presiune pneuri, directie asistata electric, oglinzi exterioare reglabile manual, sistem audio MP3 cu 2 sau 4 difuzoare, bluetooth si comenzi pe volan, ABS, ESP, AFU, ASR, Hill Assist, airbag frontal, lateral si cortina, martor necuplare centuri siguranta fata, martor decuplare centuri siguranta spate, avertizor acustic pentru lumini si usi deschise, manere portiere exterioare in culoarea caroseriei si carcase ale oglinzilor exterioare in culoarea caroseriei.

In privinta caracteristicilor tehnice, noul Citroen C1 dispune de motor in 3 cilindri Euro 6, cu cilindree de 1199 cmc si putere maxima de 82 cp, pe benzina, cutie de viteze manuala in 5 trepte, punte motoare fata, suspensii fata McPherson, cu brate interioare triangulare si arcuri, suspensie spate cu bare trase si traversa deformabila, arcuri elicoidale si amortizoare.

Franele fata sunt pe disc, iar cele spate pe tambur. Dimensiunile modelului C1 cu 4 locuri sunt: lungime 3466mm, latime 1615mm, inaltime 1460mm, masa 840 kg. Volum portbagaj 196/780 l, masa maxima autorizata 1240 kg, viteza maxima 170 km/h, capacitate rezervor 35 l.

In concluzie chiar daca motorul in trei cilindri ofera un cuplu relativ scazut, totusi noul model Citroen C1 este destul de „fasnet” in trafic si se situeaza mult peste media clasei lui, la acceleratie si viteza maxima. In ceea ce priveste confortul, este comparabil cu modele consacrate si de elita. Nu sunt foarte multe lucruri negative de spus despre acest model, dar unul dintre ele este legat de antifonare, zgomotul motorului auzindu-se destul de tare in interiorul masinii, chiar si la ralanti (acest ultim element fiind probat pe 3 masini diferite).

(Visited 9 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice