Asigurari RCA Ieftine 2017 Calculator RCA Ieftin la RCA Ieftin

Stiri si sfaturi tehnice auto.


Noua Skoda Fabia – “O ingenioasa masina mica, cu interior spatios; pur si simplu mai mult automobil”

Noua Skoda Fabia – “O ingenioasa masina mica, cu interior spatios; pur si simplu mai mult automobil”

Dragoste la prima vedere – la un automobil, designul este cel care stârnește emoții. Atât în versiunea hatchback cât și în cea combi, a treia generație Fabia impresionează prin proporțiile sportive combinate cu un limbaj de design mult mai clar, mai dinamic și mai emoțional. ŠKODA introduce acum sisteme inovatoare de siguranţă, confort şi infotainment în segmentele de automobile compacte, sisteme care erau rezervate anterior doar segmentelor auto superioare. O dotare specială: puteți acum conecta Fabia la smartphone prin tehnologiile MirrorLink™ și SmartGate. În ciuda caracteristicilor tehnice superioare şi a dotărilor mai generoase, această nouă versiune este cu aproape 65 kg mai ușoară și cu până la 17% mai eficientă decât modelul precedent. Cel mai ușor model Fabia cântărește doar 980 de kg. În maniera specifică ŠKODA, automobilul oferă extrem de mult spațiu, beneficiind de cea mai mare capacitate a portbagajului din clasa sa și de o funcționalitate optimă prin cele 19 caracteristici ”Simply Clever”. Noua ŠKODA Fabia va fi disponibilă în versiunea hatchback începând din luna noiembrie, urmată de modelul Combi la începutul anului 2015.

Noua ŠKODA Fabia este mai practică și mai ingenioasă ca niciodată, atât în varianta hatchback, cât și în cea combi. Noul model oferă spațiu pentru cinci ocupanți și bagajele acestora şi totuşi, datorită dimensiunilor exterioare compacte, este extrem de agilă şi uşor manevrabilă, astfel încât Fabia devine mașina ideală pentru traficul urban. Portbagajul său este cel mai mare din segmentul mașinilor de mici dimensiuni. În plus, cea de-a treia generație Fabia este disponibilă cu până la 19 detalii „Simply Clever”, dintre care până la 10 dotări sunt noi.

Partea frontală

Din partea frontală, ŠKODA Fabia şi Fabia Combi prezintă un aspect mult mai impunător decât înainte. Partea frontală a automobilului încorporează elementele fundamentale ale noului limbaj de design ŠKODA, inclusiv forma clară geometrică a grilei, sigla mărcii aplicată în partea centrală din faţă a capotei şi design-ul cristalin al farurilor. Sigla mărcii de culoare argintie, montată într-o poziţie dominantă pe partea centrală din faţă, este punctul de plecare pentru un design de ansamblu aparte, cu accente pe orizontală.

ŠKODA Fabia rafinează aceste elemente, dezvoltându-le. Rezultatul este un automobil care va atrage privirile tuturor cu ţinuta sa pe şosea. Mult mai mult decât înainte, grila şi farurile fuzionează ca o singură unitate optică. Grila, cu lamelele sale verticale aparte, este acum accentuată cu eleganţă, de un contur cromat.

Farurile marcante şi late, cu un fundal întunecat şi alipite de grila radiatorului, consolidează integrarea celor două elemente şi creează un contrast interesant în zonele mai deschise din faţă. Aceste suprafeţe au fost în mod intenţionat separate prin linii clare, muchii accentuate în mod clar, ce influenţează contrastul dintre lumină şi umbre în aspectul frontal al maşinii.

Două linii cu un puternic caracter conturează muchiile capotei, liniile sale exterioare îngustate se prelungesc acum uşor spre interior, de la montanţii A spre partea de tranziţie dintre faruri şi grilă. Această dispunere subliniază încă o dată poziţia centrală a siglei mărcii, în acelaşi timp îmbunătăţind lărgimea vizuală. Prima dată când ŠKODA a prezentat această caracteristică de design a fost la studiul „ŠKODA VisionC”.

Farurile late, proeminente se remarcă prin contururile aparte şi muchiile ascuţite; cu finisajul lor cristalin, designerii aduc din nou un omagiu tradiţiei cehe de fabricare a sticlei, accentuând astfel originea cehă a automobilului. Pentru prima dată, clienţii pot opta pentru luminile de zi cu tehnologie LED integrate în farurile principale.

Lăţimea este, de asemenea, accentuată în partea frontală inferioară a automobilului. Trăsăturile aparte ale prizelor de aer scot în relief formele barei orizontale de culoare neagră. Proiectoarele de ceaţă generoase sunt disponibile ca o dotare opţională. Bara de protecţie faţă este vopsită în culoarea caroseriei.

Profilul

Profilul modelelor ŠKODA Fabia şi Fabia Combi este clar, dinamic şi precis, cum nu a mai fost niciodată până acum. Reducerea înălţimii cu 31 mm îi conferă o siluetă expresivă, aşa cum o face şi plafonul, care creează o uşoară pantă spre partea din spate, urmărind exact toate liniile, precum şi montanţii subţiri şi o gamă complet revizuită şi atractivă de jante.

Modelul hatchback, cu o lungime de 3.992 mm, este puţin mai scurt decât modelul din a doua generaţie ŠKODA Fabia (de 4.000 mm). Noua ŠKODA Fabia Combi are o lungime de 4.257 mm (anterior fiind de 4.247 mm), oferind chiar mai multă funcţionalitate. Consola din partea din faţă este de 847 mm la ambele variante ŠKODA Fabia, cu 13 mm mai scurtă decât la predecesoarea sa. Consola din partea din spate a ŠKODA Fabia este aproape neschimbată (676 mm; anterior fiind de 675 mm). În cazul modelului Combi, consola spate a fost mărită cu 18 mm (940 mm acum, 922 mm înainte).

Linia superioară specifică numită „tornado”, trasată cu precizie, se continuă de-a lungul vehiculului şi creează un bogat contrast între lumină şi umbră pe partea laterală a automobilului. Cu aşa-numita „wing line”, care se prezintă ca un val uşor chiar sub linia „tornado”, designerii au creat un dinamism suplimentar în fluiditatea laterală. Începând de la faruri, „wing line” se continuă din partea din faţă până la aripile din partea din spate, de unde şi numele, creând astfel suprafeţe cu mai multă lumină şi umbră şi, prin urmare, adăugând contrast secţiunilor laterale.

Începând de la bara de protecţie faţă, suprafaţa de lumină directă proiectată în mod dinamic dă un plus de culoare părţii laterale inferioare a automobilului.

Conturul clar al geamurilor laterale este definit de liniile drepte şi formează o unitate de sine stătătoare. Montanţii B sunt de un negru lucios. Noua ediţie a modelului Fabia hatchback beneficiază de aşa-numita formă ʽfinʼ (aripioarã de peºte) utilizată la noile modele ŠKODA: linia geamurilor de la uşile din spate este trasată de jos în sus într-un mod dinamic. Conturul celor trei geamuri al ŠKODA Fabia Combi se termină brusc la montantul D.

Plafonul ŠKODA Fabia şi Fabia Combi are un design cu o uşoară pantă spre partea din spate, luneta se înclină uşor, mai puţin decât înainte; ambele detalii îmbunătăţesc aspectul dinamic al automobilului. Pasajele roţilor prezintă contururi îndrăzneţe, aripile sunt accentuate. Uşile etalează acum un nou design de mânere.

Gama nouă de jante subliniază aspectul marcant al noii ŠKODA Fabia, incluzând opt modele cu design de mare precizie şi cu caracteristici distincte contrastante. Clienţii pot alege din patru dimensiuni de jante, de la 14 la 17 inch (oţel sau aliaj).

Oferind o tranziţie elegantă între plafon şi hayon, eleronul noii ŠKODA Fabia este inclus în echiparea standard.

Dezvoltatorii şi designerii au obţinut un rezultat impresionant prin fuziunea dintre noul aspect dinamic al ŠKODA Fabia şi Fabia Combi, cu funcţionalitatea interioară şi spaţiul generos tipic ŠKODA: volumul portbagajului în versiunea hatchback a crescut cu 15 litri până la 330 litri şi portbagajul Fabia Combi a fost realizat cu 25 litri mai mare, volumul fiind de până la 530 de litri. Lungimea interioară a crescut puţin (un plus de 8 mm), aşa cum s-a întâmplat şi cu lăţimea (un plus de 21 mm în partea din faţă, un plus de 2 mm în partea din spate).

Partea din spate

Chiar şi din partea din spate, ŠKODA Fabia şi Fabia Combi emană un sentiment nou de putere şi siguranţă. Suprafeţele inferioare marginii hayon-ului au o înclinaţie spre interior (negativă) marcantă, sporind contrastul dintre lumină şi umbre şi adăugând lărgime din punct de vedere optic – un efect accentuat de dispunerea clară a elementelor individuale si dispunerea clară, orizontală a întregii părţi posterioare.

În ambele variante de caroserie, blocurile optice spate creează accente aparte, deoarece designerii s-au inspirat din nou din tradiţia cehă de fabricare a sticlei. Forma literei C încadrează elementul care încorporează luminile de semnalizare şi marşarier, ce iese uşor în afară şi are un farmec aparte prin finisajul clar, cristalin. Forma aparte care sugerează litera C este accentuată de o bandă de delimitare de culoare neagră.

Dispunerea numelui mărcii (stânga), a siglei mărcii (centru) şi a numelui modelului (dreapta) conferă un echilibru perfect. Noua Fabia dispune de caracteristica de design specifică modelelor ŠKODA: două triunghiuri proeminente în partea din spate a autovehiculului conectează vizual blocurile optice şi hayon-ul. Pentru sporirea caracterului practic, pragul de încărcare al automobilului are o înălţime mică: doar 659 mm în cazul modelului hatchback şi chiar mai mică la modelul Fabia Combi, de aproape 611 mm.

Diversitate individuală

Noua ŠKODA Fabia oferă noi opţiuni de personalizare. “Clienţii noştri doresc automobile care sunt atrăgătoare din punct de vedere emoţional, automobile pe care le pot configura şi dota în funcţie de preferinţele lor proprii. Acest tip de opţiune îl punem la dispoziţia lor în cazul noii ŠKODA Fabia,” declară Jozef Kabaň.

Sunt disponibile 15 variante de culori exterioare, inclusiv culorile metalizate Roşu Rio, Albastru Race, Negru Magic, Gri Metal, Albastru Denim, Argintiu Briliant, Bej Cappuccino, Alb Moon, Verde Rallye şi Maro Topaz. Culorile speciale disponibile (nemetalizate) sunt Alb Laser, Galben Sprint şi Roşu Corrida. Culorile standard uni sunt Albastru Pacific şi Alb Candy.

O atracţie specială este posibilitatea de a alege culoarea de plafon pentru versiunea hatchback. Clienţii pot comanda plafonul – inclusiv montanţii A – în culoarea argintiu, alb, negru sau roşu. Dacă un client alege această opţiune, carcasele oglinzilor şi jantele vor avea aceeaşi culoare. Această opţiune presupune în orice caz jante din aliaj de 16 inch.

În stilul deja familiar ŠKODA, Fabia este disponibilă cu trei niveluri de echipare: Active, Ambition şi Style. Acestea oferă diferite caracteristici în ceea ce priveşte jantele, culorile interioare, dotările şi nivelurile individuale de confort, funcţionalitate şi sistemul de infotainment. Varianta Monte Carlo şi mai ales varianta ecologică Fabia GreenLine vor fi disponibile din 2015.

Primul model ŠKODA cu MirrorLink™ și SmartGate

Sistemele de infotainment ŠKODA Fabia sunt concepte complet noi, bazate pe tehnologia MIB Volkswagen (matrice modulară de infotainment). Acestea permit implementarea unei game largi de aplicații atractive indisponibile până acum pentru segmentul auto compact, inclusiv un afișaj tactil cu funcţie de tip swipe. Clienții pot alege între trei sisteme radio.

Noua Fabia ŠKODA este primul model ŠKODA care oferă opțiunea de conectare facilă cu dispozitivele smartphone, în baza tehnologiei MirrorLink™, care permite afişarea şi operarea anumitor aplicații de pe smartphone pe ecranul sistemului de infotainment Bolero. De asemenea, noua ŠKODA Fabia dispune de funcția SmartGate, care permite afișarea, stocarea și utilizarea anumitor date ale autovehiculului. Un exemplu este propria aplicație ŠKODA Drive, care arată șoferilor eficiența cu care aceştia au condus în orice călătorie parcursă. Aplicația MFA Pro permite utilizatorilor să afișeze funcțiile computerului de bord și conținutul display-ului multifuncțional (MFA) pe dispozitivele smartphone. În viitor, numărul aplicaţiilor disponibile va creşte tot mai mult.

Standarde noi de eficiența și emisii de la 82 g CO2 per km

Inginerii au făcut progrese uriașe în cazul noii ŠKODA Fabia în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil și emisiile. Rezultatul este o reducere a consumului de combustibil la 3,1 l/100 km și emisii de CO2 de doar 82g/km pentru ŠKODA Fabia GreenLine (disponibilă din anul 2015). Aceste îmbunătățiri remarcabile reprezintă rezultatul unei generații complet noi de motoare pe benzină și diesel, al reducerii radicale a greutății la 980 kg și al caracteristicilor aerodinamice îmbunătățite.

Clienții pot alege dintr-un total de patru motoare pe benzină (ŠKODA Fabia Combi: trei) și trei motoare diesel. Toate motoarele respectă normele de poluare EURO 6 și sunt dotate cu sistemul Start-Stop și sistemul de recuperare a energiei de frânare. Puterea motoarelor pe benzină variază de la 44 kW (60 CP) la 81 kW (110 CP). Noua gamă de propulsoare diesel cu trei cilindri oferă între 55 kW (75 CP) și 77 kW (105 CP). Transmisiile sunt cutii de viteze moderne manuale sau automate DSG.

Șasiu confortabil

Noul șasiu al modelului ŠKODA Fabia a fost proiectat având în vedere un confort sporit și o stabilitate optimă în mers. Interacțiunea fin reglată între noua direcție electro-mecanică, noile motoare și suportul de montaj reconceput al motorului au permis designerilor să îmbunătățească semnificativ configurația șasiului. Nu în ultimul rând, modelul beneficiază de un ecartament mai mare (30 mm) atât în partea din față cât și în partea din spate și de un ampatament mai lung cu 4 milimetri. Structura noii Fabia se bazează pe un concept modular, inspirat în mare măsură din tehnologia MQB Volkswagen, de ex. motoarele, direcția electro-mecanică și o mare parte din componentele electrice (arhitectura electrică precum ECU-urile, instrumentele de bord, sistemele de infotainment și asistență).

În ciuda plusului de tehnologie și confort, designerii au reușit să reducă semnificativ greutatea autovehiculului. Comparativ cu a doua generație, noul model ŠKODA Fabia este cu până la 65 kg mai ușor (în funcție de configurația maşinii). Modelul ŠKODA Fabia cu motor 1,0 MPI cu trei cilindri are o masă proprie (fără șofer) de numai 980 kg.

Siguranță optimă: tehnologie preluată de la clasele auto superioare

Noul model Fabia este dotat cu sisteme de siguranță de ultimă generație, rezervate anterior numai claselor superioare de automobile. Funcția opțională Front Assistant cu funcția integrată City de frânare de urgenţă, care frânează automat maşina până la oprire, reduce riscul de coliziuni cu un vehicule aflat în faţa propriei maşini. Sistemul de frânare Multi-Collision Brake va încetini automat automobilul după un accident pentru a preveni o coliziune ulterioară. Sistemul Driver Activity Assistant (detectorul de oboseală) va detecta oboseala șoferului, în timp ce Speedlimiter (limitatorul de viteză) poate preveni depășirea vitezei presetate pentru automobil. Hill Hold Control va ajuta șoferii să pornească din rampă. De asemenea, noul model Fabia este echipat cu un sistem electronic de monitorizare a presiunii din pneuri ca dotare standard pentru țările din UE.

Noua ŠKODA Fabia dispune de XDS+, un diferenţial blocabil electronic îmbunătăţit, inclus în dotarea standard. Sistemul maximizează tracțiunea în viraje.

Dotările de siguranță pasivă includ șase airbag-uri ajustate fin pentru interacțiunea cu centurile de siguranță cu prindere în trei puncte ale automobilului.

Un concept complet nou de interior: un nou nivel de diversitate – clar, precis, versatil

Interiorul complet remodelat al ŠKODA Fabia se remarcă prin calitate, precizie, prelucrare de top şi o gamă largă de culori şi combinaţii de culori. În comparaţie cu predecesoarea sa, noul concept este practic un design nou nouţ. O gamă largă de opţiuni atât din punct de vedre al culorilor, cât şi al dotărilor oferă clienţilor mai multe dotări opţionale decât orice alt model anterior, clienţii putând astfel să-şi personalizeze automobilul în interior în funcţie de preferinţele lor personale.

În acelaşi timp, spaţiul deja impresionant al celei de-a doua generaţii ŠKODA Fabia a fost îmbunătăţit în mai multe privinţe.

Interiorul este ordonat şi etalează o înaltă precizie, acordând o mare atenţie la detalii. Toate comenzile sunt poziţionate optim pentru o operare intuitivă. Designerii de interior pun un accent aparte pe liniile orizontale, făcând ca interiorul acestui automobil să pară extrem de spaţios şi sigur.

Instrumentele de bord au acum un aspect nou; toate indicatoarele sunt uşor de citit. Toate comenzile, mânerele de uşă şi butoanele au fost reproiectate, ca şi în cazul mânerelor exterioare ale uşilor.

Eleganta consolă centrală este mai subţire decât înainte şi acum este separată vizual de bord, aceasta făcând-o să pară mai uşoară.

Sistemul de infotainment este dispus în mijlocul consolei centrale. Clienţii au la dispoziţie trei sisteme opţionale: Blues, Swing şi Bolero. Sistemul de top Bolero dispune de MirrorLink™ ̶ conţinutul şi funcţiile unui smartphone pot fi afişate şi controlate pe ecranul sistemului de infotainment.

Bordul noii ŠKODA Fabia are un aspect mult mai dinamic, un efect pe care designerii l-au realizat, printre altele, dispunând prizele de aer centrale mai sus şi creând pe partea superioară a bordului contururi mai distinctive. În plus, bordul este acum împărţit pe orizontală şi este disponibil în diferite combinaţii de culori.

Noua ŠKODA Fabia dispune de un nou volan cu trei spiţe reglabil pe înălţime şi pe adâncime. În funcţie de nivelul de echipare, clienţii pot alege din până la nouă variante de volan, diferite din punct de vedere al materialelor (PUR, PUR cu crom, piele cu crom, cu sau fără benzi decorative alb sau negru piano) şi al funcţiilor (cu sau fără comenzi pentru display-ul multifuncţional, precum şi pentru radio şi telefon, în funcţie de nivelul de dotare).

Sursa citata Skoda.Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Loading...
watchshop.ro


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză

Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice