Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Mini este prezentat pe cel mai frumos drum din lume, pe Transfagarasan!

Să fim corecţi, pilotul şi navigatorul erau extrem de încântaţi când au urcat în MINI Cooper SE în Căpățânenii Ungureni, un mic sat care marchează ascensiunea pe Transfăgărăşan. Automobilul cu trei uşi emite un murmur sintetic caracteristic pentru a semnala disponibilitatea sistemelor sale, iar acumulatorul invizibil, în forma literei T, localizat în podeaua maşinii permite o autonomie de “250 de kilometri” conform indicatorului privind autonomia. Serios? Aici, pe cea mai abruptă ascensiune spre o trecătoare din România? Excentricul prezentator TV Jeremy Clarkson din Anglia a spus despre Transfăgărăşan că este “cel mai bun drum din lume” în celebra emisiune cult “Top Gear” – în timp ce depăşea diferenţa de altitudine de peste 1.400 de metri, cu o pantă maximă de 8,6%, într-un automobil supersport puternic. Acum, micul automobil cult, în versiune electrică, calcă pe urmele echipei de la Top Gear – are ce-i trebuie?

Categoric! Şoseaua alpină Transfăgărăşan, care traversează Carpaţii pe o distanţă de 90 de kilometri, nu este o provocare pentru MINI Cooper SE – model full electric ce tocmai a fost prezentat publicului la Salonul Auto de la Frankfurt (IAA). Realitatea este că automobilele electrice şi munţii înalţi pot fi o combinaţie excelentă. Ţinuta de drum perfectă a MINI Cooper SE se combină cu distribuţia aproape ideală a maselor – 54:46 -, iar centrul de greutate coborât datorită bateriilor din podea transformă disputa virajelor din nenumăratele ace de păr spectaculoase într-un adevărat spectacol pentru pilot şi o adevărată provocare pentru copilot. Mai mult, motorul electric oferă tracţiune superioară prin livrarea celor 135 kW/184 CP direct la şosea prin puntea faţă, datorită transmisiei automate şi cuplului de 270 Nm specific modelului. Acest lucru este evident pentru echipaj încă după primele viraje. Transfăgărăşan se desfăşoară secundă cu secundă, devenind mai sălbatic şi tot mai dramatic. În ciuda unităţilor de baterii, maşina este mai grea cu doar 145 de kilograme faţă de MINI Cooper S, datorită masei semnificativ mai mici a motorului electric în comparaţie cu un propulsor pe benzină.

Într-un ac de păr, MINI Cooper SE trece la mică distanţă de o turmă de oi. Motorul toarce atât de liniştit încât poţi auzi behăitul oilor încărcate de lână. Vă faceţi griji că vreuna dintre ele va sări în faţa modelului SE cu partea frontală decorată în galben? Nici o şansă, pentru că manevrabilitatea remarcabilă şi asistentul de frână sunt de mare încredere. Dacă unul dintre animale este excesiv de îndrăzneţ, suntem pregătiţi – omul şi maşina într-o armonie.

Există numeroase locuri de parcare în parcarea de la Barajul Vidraru, iar peisajul te invită la relaxare. Echipajul scoate un coş de picnic din portbagaj – la fel de spaţios ca la versiunea pe benzină, cu o capacitate ce variază între 235 şi 731 de litri (cu spătarul banchetei rabatat). Călătoria continuă către cea mai spectaculoasă secţiunea a drumului. Imediat înainte de a ajunge în vârful trecătorii, la altitudinea de 2.042 de metri, termometrul exterior al MINI Cooper SE arată o temperatură de doar câteva grade peste zero – un motiv bun pentru atenţie sau condus încet? Nici vorbă, nu există nici un risc, chiar dacă apeşi acceleraţia până la podea. Noul sistem ARB de control al patinării roţilor, reacţionează de 3 ori mai repede faţă de un sistem convenţional.

Tunelul slab iluminat de la Bâlea este intimidant pentru exploratorii MINI. Undeva pe traseu cineva pomenise de Dracula sau Vlad Ţepeş? Dar farurile LED cu lumini de zi ale MINI Cooper SE alungă orice fantome şi gânduri întunecate. După traversarea trecătorii, pantele spectaculoase înseamnă un potenţial important de recuperare a energiei prin frânare. Conducătorul poate decide câtă energie este generată prin comutarea unui buton între două setări, pentru a defini puterea generării şi, prin urmare, efectul frânelor în timpul generării – o caracteristică tipică şi exclusivă MINI între modelele electrice din grup.

Când MINI Cooper SE ajunge în romanticul Sibiu, este timpul să ne pregătim de un retur de peste 90 de kilometri, cu suişuri şi coborâşuri provocatoare. Bateria nu s-a golit nici pe jumătate şi, după ce s-a reîncărcat complet – de această dată într-o staţie DC de putere de 50 kW Renovatio din parcarea magazinului Kaufland -, echipajul porneşte în călătoria de întoarcere pentru a se bucura de plăcerea condusului. Un lucru a devenit evident pentru echipa din maşină. O călătorie pe această distanţă a fost facilă pentru MINI Cooper SE. Maşina ar putea acoperi drumuri precum Bucureşti – Braşov (163 km) sau Sibiu-Bâlea Lac-Sibiu (160 km). Chiar dacă este un automobil de oraş, pe drumurile de munte poate fi testată sportivitatea noului model.

Start precomenzi în România

Clienţii din România îşi pot rezerva deja modelul printr-un avans de 1.500 de euro. Precomanda se poate face printr-o solicitare on-line, pe pagina MINI, sau direct la dealerii autorizaţi ai mărcii.

Noul MINI Cooper SE este disponibil cu un preţ de pornire de 33.082 de euro, cu TVA inclusă (27.800€ fără TVA), fără a considera programul “Rabla Plus” al Guvernului României. Noul model vine cu o gamă foarte largă de echipamente disponibile standard, care susţin funcţionarea într-un mod electric, inclusiv sistemul eficient de încălzire pe bază de pompă de căldură, navigaţie Connected Navigation sau sistemul de încărcare de putere mare (AC – 11 kW, DC – 50 kW). Comparativ cu un model MINI Cooper S la aceeaşi configuraţie, noul MINI Cooper SE este cu numai 2.000 de euro mai scump (preţ cu TVA), fără a include însă beneficiile prin programul “Rabla Plus”.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice