Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Ediţie specială exclusivă pentru BMW M3: “30 Years M3”

Ediţie specială exclusivă pentru BMW M3: “30 Years M3”

În această vară, pentru a marca a 30-a aniversare a simbolului auto, BMW M lansează ediţia specială exclusivistă BMW M3 “30 Years M3”, care este limitată la 500 de unităţi.

Prin lansarea primei generaţii BMW M3 în 1986, BMW M GmbH, care la acea vreme opera sub numele BMW Motorsport GmbH, a revoluţionat segmentul sport al clasei medii. Anterior, nici un alt constructor nu mai folosise atât de mult tehnologia veritabilă din motorsport pentru a transforma un model de serie precum BMW Seria 3 într-un automobil sport de înaltă performanţă care să fie potrivit şi pentru utilizare cotidiană. Primul BMW M3 a stabilit standardul la care s-au raportat şi alţi constructori.

Totodată, de-a lungul celor cinci generaţii ale modelului, BMW M a continuat să rafineze acest simbol auto. Iar de-a lungul anilor, BMW M3 şi-a păstrat caracterul original. Probabil, nici un alt automobil nu combină genele sportive distincte şi posibilitatea de utilizare zi de zi într-un concept general plin de emoţie. În această vară, pentru a marca a 30-a aniversare a simbolului auto, BMW M lansează ediţia specială exclusivistă BMW M3 “30 Years M3”, care este limitată la 500 de unităţi.

Ediţie “30 Years M3” în legendara culoare Macao Blue metalizat
Ca omagiu adus primei generaţii BMW M3, ediţia aniversară “30 Years M3” este vopsită în culoarea exclusivă Macao Blue metalizat, care şi-a făcut debutul în gama de culori BMW ca opţiune specială pentru prima generaţie a BMW M3.

Ediţia “30 Years M3” se bazează pe pachetul Competition, care este disponibil opţional pentru modelul de serie BMW M3. Pachetul cuprinde o creştere de 14 kW/19 CP a puterii motorului, la 331 kW/450 CP (BMW M3 “30 Years M3” – consum mediu mixt: 8,8-8,3 l/100 km, emisii CO2: 204-194 g/km). De asemenea, în pachetul Competition este inclusă suspensia Adaptive M, care a fost aliniată corespunzător la performanţele crescute. Dotările optimizate includ şi arcuri, amortizoare şi bare stabilizatoare noi, curbe caracteristice modificate ale celor trei moduri COMFORT, SPORT şi SPORT+, precum şi diferenţial Active M – disponibil standard şi modificat corespunzător – pentru puntea spate şi sistem Dynamic Stability Control (DSC / controlul dinamic al stabilităţii). Mai mult, pachetul Competition ale ediţiei speciale include jante M de 20 de ţoli, din aliaj uşor, cu design 666 M star spoke şi anvelope mixte (faţă: 265/30 R20, spate: 285/30 R20).

Toate aceste măsuri duc la o creştere importantă a performanţelor dinamice, care, nu în ultimul rând, se reflectă în acceleraţia îmbunătăţită. În echiparea cu varianta opţională de transmisie – M cu dublu ambreiaj, cu şapte trepte -, BMW M3 “30 Years M3” sprintează de la 0 la 100 km/h în doar 4,0 secunde, ceea ce reprezintă un timp mai mic cu 0,1 secunde faţă de modelul de serie. Chiar şi cu transmisia standard – manuală, cu şase trepte -, automobilul realizează sprintul mai repede cu 0,1 secunde faţă de varianta de producţie.

Ca design exterior, pachetul Competition include BMW Individual High Gloss Shadow Line cu dotări îmbunătăţite, inclusiv decoraţiune de crom negru pentru ţeava de eşapament a sistemului de evacuare sport M, sunetul caracteristic şi puternic contribuind semnificativ la experienţa emoţională a condusului. De asemenea, modelul special dispune de branhii M cu design exclusiv pe aripile faţă, care poartă logo-ul “30 Years M3”.

Interior sportiv şi funcţional cu o ambianţă de înaltă clasă
Pachetul Competition duce interiorul ediţiei “30 Years M3” la un nivel superior prin scaunele sport M specifice, cu design “scoică”, care combină susţinerea perfectă cu confortul de călătorie distinct pe distanţe lungi. Centurile de siguranţă cu benzi BMW M ţesute îmbunătăţesc şi ele ambianţa sport a interiorului.

Logo-ul “30 Years M3” de pe pragurile uşilor faţă amintesc pilotului şi pasagerului din faţă de istoria unică a acestui simbol BMW M. Inscripţia “30 Years M3 1/500” de pe banda decorativă din fibră de carbon, aflată pe panoul de instrumente, este un indiciu al caracterului exclusivist al BMW M3 “30 Years M3”, model limitat la doar 500 de unităţi la nivel mondial. “30 Years M3” este brodat pe tetierele faţă.

BMW M3 “30 Years M3” dispune de tapiţerie integrală exclusivă cu piele Merino în două nuanţe, Black şi Fjord Blue sau – opţional – în Black şi Silverstone, cu cusături contrastante care subliniază caracterul sportiv şi sofisticat al modelului aniversar.

Comparativ cu BMW M3 cu pachet Competition, modelul aniversar are un preţ mai mare cu 10.000 de euro. Lansarea pe piaţă este prevăzută pentru vara anului 2016 – exact la 30 de ani de la momentul semnării primului contract de cumpărare a unui BMW M3.

1986 – un Seria 3 cu pasaje evazate ale roţilor şi putere impresionantă
După aproximativ şase luni de când BMW a uimit specialiştii cu premiera mondială a noului BMW M3 la Salonul Internaţional Auto de la Frankfurt din toamna anului 1985, a venit şi momentul mult aşteptat: în primăvara anului 1986, primii jurnalişti auto au avut ocazia de a testa “supercarul Seria 3” pe circuitul de la Mugello, automobil care arăta foarte spectaculos nu doar datorită pasajelor evazate distinctiv ale roţilor. Motorul de 2,3 litri, cu patru cilindri, dispunea de tehnologie cu patru supape şi oferea 147 kW/200 CP. Acest propulsor a fost alegerea ideală pentru un automobil cu două uşi, care cântărea doar 1.200 de kilograme datorită construcţiei ultrauşoare – barele faţă şi spate, pragurile laterale şi capota portbagajului – includea şi spoiler -, precum şi alte echipamente erau din plastic. Acceleraţia de la 0 la 100 km/h în 6,7 secunde şi viteza maximă de 235 km/h sunt valori impresionante chiar şi în prezent.

1988 a fost momentul prezentării versiunii Evo a BMW M3, care atingea o viteză maximă de 243 km/h datorită puterii îmbunătăţite a motorului: 220 CP. În 1990, cea mai avansată versiune a primei generaţii a modelului a fost lansată pe piaţă – BMW M3 Sport Evolution, care era echipată cu un motor de 2,5 litri, ce dezvolta 238 CP, şi care a fost limitată la 600 de unităţi.

Dovada impresionantă a calităţilor inginereşti în dezvoltarea BMW M3 a venit încă din 1986 prin versiunea cu convertor catalitic. Luată în considerare de tehnicieni încă de la începutul fazei de dezvoltare, utilizarea tehnologiei de purificare a gazelor de eşapament a făcut ca fiecare versiune a modelului să înregistreze o pierdere de putere de numai 3 kW/5 CP ca urmare a echipării cu catalizator; efectul asupra performanţelor de condus a fost minim.

1992 – de la o maşină de curse veritabilă la un coupé elegant
Spre deosebire de predecesor, a doua generaţie BMW M3, care a fost lansată în 1992, nu a fost dezvoltată special pentru utilizare în motorsport. Mult mai discret şi elegant, coupé-ul dispunea de un motor de 3,0 litri, cu şase cilindri, ce oferea o putere maximă de 210 kW/286 CP şi dezvolta un cuplu maxim de 320 Nm. În consecinţă, propulsorul, care dispunea de tehnologia inovatoare de gestiune a arborelui cu came VANOS, oferea dovezi impresionante ale calităţilor inginereşti de top. Prin puterea specifică (97 CP/l) şi cuplul specific (108 Nm/l), modelul a stabilit două recorduri mondiale pentru motoare aspirate de mare volum. BMW M3 Coupé sprinta de la 0 la 100 km/h în exact şase secunde şi atingea o viteză maximă de 250 km/h, ce era limitată electronic.

Noul BMW M3 se evidenţia prin forma oglinzilor retrovizoare de la exterior. Optimizate aerodinamic, carcasele cu suport dublu ale oglinzilor aveau un profil în formă de aripă prin care automobilul se distingea imediat de versiunea de producţie BMW Seria 3 Coupé. Chiar şi în prezent, oglinzile M cu formă distinctivă reprezintă una dintre particularităţile caracteristice ale majorităţii modelelor M.

În 1994, BMW M a completat gama BMW M3 cu două variante de caroserie, lansate simultan. Pe lângă un cabriolet, BMW M3 a fost disponibil în premieră şi ca versiune sedan. Clienţii au fost mulţumiţi mai ales de faptul că performanţele sedanului le egalau pe cele ale coupé-ului.

În 1995, în cadrul unui evoluţii vaste a modelului, capacitatea motorului cu şase cilindri dispuşi în linie a crescut de la 2.990 la 3.201 centimetri cubi, iar puterea a ajuns la un maxim de 236 kW/321 CP. Noul motor dispunea de tehnologie double-VANOS, astfel că, pe lângă arborele cu came de la admisie cu reglaj variabil, avea şi arbore cu came pe evacuare ce opera sincron. Rezultatul: în ciuda unei creşteri a rezervelor de putere şi a unor performanţe vizibil îmbunătăţite (de exemplu, sprintul 0-100 km/h în 5,5 secunde), versiunea BMW M3 modificată era extrem de eficientă.

Din vara anului 1996, BMW M3 a devenit primul automobil de serie din lume care dispunea de transmisie manuală automatizată. Funcţia transmisiei M secvenţială era orientată spre curse: pentru urcarea în trepte, pilotul trebuia să tragă de levierul schimbătorului, iar pentru retrogradare nu trebuia decât să-l împingă în faţă. Sistemul a fost foarte popular în rândul clienţilor – la acea vreme, aproape fiecare al doilea BMW M3 care ieşea de pe linia de producţie a uzinei BMW din Regensburg era echipat cu transmisia SMG.

2000 – atlet pur sânge cu apariţie ce denotă încredere în sine
A treia generaţie BMW M3 a avut un aspect şi mai încrezător decât predecesorul său. Datorită capotei din aluminiu cu curbă Powerdome, pasajelor late ale roţilor, capotei optimizată aerodinamic a portbagajului – includea muchie a spoilerului -, precum şi celor patru ţevi de eşapament ale sistemului de evacuare cu dublu flux, modelul Coupé nu lăsa loc de îndoială cu privire la rezervele de putere şi dinamică.

Automobilul era propulsat tot de un motor aspirat, cu şase cilindri dispuşi în linie. Reproiectat complet, motorul, cu o capacitate de 3.246 centimetri cubi, furniza o putere maximă de 252 kW/343 CP şi un cuplu maxim de 365 Nm. 5,2 secunde pentru sprintul 0-100 km/h şi doar 5,4 pentru acceleraţia în reprize (de la 80 la 120 km/h în treapta a patra) – aceste date reflectau potenţialul de performanţă al acestui BMW M3. În primăvara anului 2001, la doar câteva luni după Coupé şi-a făcut debutul varianta Cabriolet, care arăta şi mai musculoasă datorită taliei joase.

Comercializat din 2003, BMW M3 CSL şi-a asumat un statut excepţional. La acest model special, care a fost echipat consistent cu elemente de construcţie ultrauşoară -, abrevierea CSL a fost mereu termenul utilizat de BMW pentru Coupé, Sport şi Lightweight. Puterea de 265 kW/360 CP era combinată cu o masă proprie de 1.385 de kilograme, ceea ce corespundea unui raport masă-putere de 3,85 kg/CP. Reducerea masei nu a fost obţinută prin simpla omitere a componentelor (legate de confort) presupuse a nu fi necesare, ci prin principiul construcţiei ultrauşoare inteligentă, cum ar fi prin utilizarea celui mai potrivit material în locul potrivit. De exemplu, acoperişul era realizat din plastic ranforsat cu carbon (CRP), iar luneta dispunea de sticlă subţire. Aceste măsuri au dat rezultate, aşa cum arată acceleraţia: 0-100 km/h în 4,9 secunde, 0-200 km/h în 16,8 secunde.

2007 – a patra generaţie, cu motor V8 şi acoperiş CRP ca echipare standard
În locul motorul cu şase cilindri dispuşi în linie – disponibil la precedentele două generaţii -, a patra ediţie BMW M3 a fost echipată cu motor V8 aspirat. Propulsorul de 4,0 litri, capabil să urce în turaţii, furniza 309 kW/420 CP, cântărea doar 202 kilograme şi era mai uşor cu 15 kg faţă de motorul folosit anterior. Utilizarea construcţiei ultrauşoare inteligente s-a făcut şi în alte secţiuni. De exemplu, BMW M3 Coupé dispunea standard de acoperiş din CRP, structură fibrelor rămânând vizibilă sub un strat transparent. Puntea faţă a automobilului era realizată aproape integral din aluminiu.

Toamna anului 2007 a consemnat lansarea pe piaţă a versiunii cu patru uşi a BMW M3, care sprinta de la 0 la 100 km/h în 4,9 secunde şi care era mai lentă doar cu o zecime de secundă faţă de Coupé. Peste doar câteva luni, în primăvara anului 2008, versiune cabriolet a completat gama de modele.

2014 – tehnologie inovatoare a motorului şi construcţie ultrauşoară consistentă
În primăvara anului 2014, la lansarea celei de-a cincea generaţii, BMW M GmbH nu doar că a prezentat, pentru prima dată simultan, versiunile Sedan şi Coupé, dar a adus denumirea variantelor în conformitate cu noul nomenclator al modelelor de serie. Astfel, Sedan poartă numele BMW M3, iar Coupé reprezintă BMW M4 – aşa cum este şi Cabriolet, care a devenit disponibil din toamna anului 2014.

Reproiectat complet, motorul cu şase cilindri dispuşi în linie, cu tehnologie M TwinPower Turbo şi capacitate de a urca în turaţii, furnizează o putere maximă de 317 kW/431 CP şi un cuplu maxim de 550 Nm, disponibil pe un interval larg al turaţiilor – astfel, cel mai înalt nivel de cuplu oferit de precedentul BMW M3 este depăşit cu aproximativ 40%. Consumul de combustibil şi emisiile sunt mai mici cu aproape 25%. Atât BMW M3 Sedan, cât şi BMW M4 Cabriolet realizează sprintul de la 0 la 100 km/h în 4,1 secunde (cu transmisia opţională, cu dublu ambreiaj cu şapte trepte).

În dorinţa de a obţine cel mai înalt nivel de dinamică a condusului combinat cu o eficienţă excepţională, masa automobilului (în echipare standard) a fost redusă cu aproximativ 80 de kilograme în comparaţie cu modelul anterior. Acest lucru a fost posibil prin implementarea constantă a măsurilor de construcţie ultrauşoară inteligentă. Printre acestea s-au numărat utilizare vastă a materialelor uşoare precum plasticul ranforsat cu fibră de carbon, dar şi aluminiu pentru numeroase componente ale suspensiei sau ale caroseriei.

“La mulţi ani, BMW M3” – urările prietenilor şi ale partenerilor la a 30-a aniversare a automobilului

“Întotdeauna voi avea o conexiune foarte specială cu BMW M3. Tatăl meu obişnuia să conducă un BMW M3 negru. Eu am devenit campion DTM în 2012 pilotând BMW Bank M3 de culoare negru mat. Toate modelele de serie BMW M3 au acest caracter competiţional foarte special – similar cu noul BMW M4. BMW M GmbH a reuşit să aducă sentimentul de circuit pe şosea. Nu este deloc uşor să faci ca un automobil atât de puternic să fie aşa compact şi potrivit pentru şosea cum a reuşit BMW cu M3. BMW M3 este sportivitatea în forma sa cea mai pură. Şi mereu va ocupa un loc special în amintirile mele.”
Bruno Spengler, pilot profesionist, component al BMW Team MTEK în DTM 2016, campion DTM în 2012 cu BMW M3 DTM

“BMW M3 este un automobil fascinant – acum, ca şi în urmă cu 30 de ani. Eu am pilotat pe circuit M3 al acelor vremuri. Şi în comparaţie cu maşinile de curse de acum, era foarte mult de muncă la volan. În 2013, primul meu an în DTM, am sărbătorit victoria cu BMW M3 DTM al erei moderne. Acela a fost un moment foarte special. Şi cred că BMW M3 este făcut pur şi simplu pentru a crea asemenea momente speciale.”
Timo Glock, pilot profesionist, component al BMW Team RMG în DTM 2016, participant la 91 de Grand Prix-uri de Formula 1 între 2004 şi 2012

“Pentru mulţi oameni – inclusiv pentru mine -, BMW M3 este sinonim cu succes pe circuit. ADN-ul său din motorsport a fost evident încă din 1986 şi continuă să fie şi în prezent. Pentru mine, ca pilot de curse, este minunat că pot conduce un automobil sport ca acesta şi în afara circuitului. BMW M3 are toate motivele să fie o legendă.”
Martin Tomczyk, pilot profesionist, component al BMW Team Schnitzer în DTM

“Fără îndoială, BMW M3 este cea mai importantă maşină din lunga mea carieră de pilot. Cu acest model am câştigat Campionatul Mondial al Turismelor (WTCC), titlul DTM, campionatul de turisme al Italiei şi am sărbătorit numeroase victorii pretutindeni în Europa. Din prima zi, BMW M3 a fost un câştigător şi şi-a păstrat această poziţie de-a lungul deceniilor. Fanii iubesc BMW M3 – şi eu!”
Roberto Ravaglia, fost pilot profesionist, primul campion mondial de turisme din istorie (1987), fondator Team ROAL Motorsport

“BMW M3 este un adevărat simbol. Când maşina şi-a făcut debutul în curse în 1987, a fost câştigătoare chiar de la început, devenind cel mai de succes turism din toate timpurile. A fost foarte distractiv să pilotez această maşină. Am avut parte de multe momente deosebite şi am sărbătorit multe victorii cu această maşină. Am dezvoltat o legătură strânsă cu BMW M3.”
Johnny Cecotto, fost pilot profesionist, 10 victorii cu BMW M3 în DTM între 1989 şi 1992, învingător cu BMW M3 în cursa de 24 de ore de la Spa din 1990, învingător cu BMW M3 în cursa de 24 de ore de la Nürburgring din 1992, câştigător cu BMW M3 GTR al ADAC GT Cup din 1993, dublu campion mondial de motociclism (1975/1978)

“Pentru mine, BMW M3 este pur şi simplu cel mai bun. Cred că oricine asociază imediat BMW M3 cu BMW M GmbH, chiar mai mult decât M1 şi M5. O parte importantă a fascinaţiei pe care o creează se datorează rezultatelor sale din motorsport. La urma urmei, BMW M3 este cel mai de succes turism din lume. Eu am patru BMW M3 din ani diferiţi, favoritul meu rămâne BMW M3 din prima generaţie – aceasta nu pentru că modelele BMW clasice sunt pasiunea mea, ci pentru că eu cred că designul său este cel mai bun.”
Felipe Garcia, pasionat şi colecţionar BMW, fondator Mint Classics din Münster, dealer “Bavarian Sports Cars”

Sursa: BMW

(Visited 2 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice