Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Cum sa te protejezi de metodele ingenioase ale hotilor de masini ?

Mai jos aveti cateva metode “geniale” inventate de hoti pentru a fura un vehicul. Este bine de stiut 😉

Metoda valetului

O modalitate de furt practicată mai ales în staţiunile de pe litoralul din Bulgaria, la hotelurile scumpe, unde ar trebui să existe valeţi care parchează maşinile clienţilor. În realitate, nu prea poţi să fii 100% sigur dacă omul care vrea să îţi ia maşina chiar lucrează pentru hotel, chiar dacă poartă costum şi are ecuson, aşa că cel mai bine ar fi să îţi parchezi tu singur maşina, fiindcă altfel s-ar putea să dai cheile unui hoţ.

Metoda abţibildului

Dacă vezi un abţibild lipit pe lunetă după ce ai urcat la volan, nu uita să opreşti motorul şi să încui uşile după ce ieşi din maşină ca să vezi despre ce este vorba. S-ar putea să nu scrie nimic pe el, dar cineva poate fi prin preajmă, pregătit să intre în autoturismul tău pornit şi descuiat.

Metoda accidentului

În trafic s-ar putea să fii lovit de o maşină. După ce tragi pe dreapta pentru a rezolva problema pe cale amiabilă, şoferul vinovat de accident îţi va distrage atenţia, iar unul dintre pasageri va urca în maşina ta şi va fura tot ce prinde la îndemână. Cum să eviţi o astfel de situaţie? Înainte de a ieşi din autoturism, opreşte motorul, scoate cheia din contact şi închide uşile. Apoi, încearcă să porţi discuţia despre asigurare lângă maşina ta sau într-o poziţie care îţi permite să o urmăreşti uşor.

Bruiajul telecomenzii sistemului de închidere centralizată

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute metode de furt din maşini şi implică folosirea unui dispozitiv de bruiaj comandat de cineva dintr-o maşină din apropiere. Ce să faci ca să nu cazi în plasă? Cel mai important e să verifici de fiecare dată dacă toate uşile s-au încuiat după ce ai apăsat pe butonul de pe telecomandă. Dacă nu s-a întâmplat asta, foloseşte cheia în yala uşii, ca pe vremuri.

Metoda înţepării anvelopei

Operaţiunea se întâmplă, de multe ori, în parcări. Atunci când hoţii văd pe cineva cu o maşină scumpă, înţeapă una dintre anvelope. Când şoferul se întoarce, acesta descuie autoturismul şi încearcă să schimbe roata. În acest moment acţionează hoţii care profită de faptul că portierele sunt deschise, şi fură ce găsesc. Unii hoţi urmăresc maşini în trafic, le depăşesc şi frânează brusc în faţa lor, obligându-i pe şoferi să oprească. După aceea, unul dintre hoţi înţeapă o anvelopă. O altă metodă asemănătoare implică o trecere de pietoni şi un pieton grăbit, care sare în faţa maşinii, obligându-te să opreşti brusc. Atunci, cineva înţeapă un pneu al maşinii şi te obligă să opreşti ca să schimbi roata. Când faci pană şi eşti singur, asigură-te că ai încuiat uşile.

Metoda cutiilor de bere

Această metodă implică un singur hoţ, care leagă nişte cutii de metal goale sub bara din spate a maşinii tale, după care se ascunde în apropiere. Când tu porneşti la drum şi auzi zgomotele, e firesc să opreşti ca să vezi ce se întâmplă, însă nu uita să opreşti motorul şi să încui uşile după ce ai ieşit. Altfel, hoţul va profita de neatenţia ta şi vei rămâne fără maşină în doar câteva secunde.

Metoda „am nevoie de ajutor!”

O maşină e oprită pe marginea şoselei cu capota deschisă, iar lângă ea se află cineva care face semne să dai o mână de ajutor. Dacă opreşti, cel care stă în drum îţi distrage atenţia, în timp ce altcineva are grijă ca tu să rămâi fără lucruri sau chiar fără maşină. Nu accepta, sub nici o formă, să le tractezi maşina sau să îl duci pe unul dintre ei cu maşina ta – s-ar putea să-ţi lovească autoturismul sau să te ameninţe cu moartea.

Concluzii:

1. Nu lasati masina pornita si nu va indepartati de langa masina.
2. Nu lasati bunuri de valoare in masina.
3. Nu lasati copilul nesupravegheat in masina cu motorul pornit sau oprit.
4. Nu lasati cheia masinii in contact sau pe banchete.
5. Nu lasati actele masinii in interiorul masinii.
6. Nu lasati masina deschisa peste noapte.

Recititi articlului de doua ori si memorati concluziile.

Afirma Click

(Visited 1 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice