Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Conducătorii auto din întreaga lume manifestă o atitudine deschisă privind condusul automatizat

Conducătorii auto din întreaga lume manifestă o atitudine deschisă privind condusul automatizat

Conducătorii auto din întreaga lume manifestă o atitudine deschisă privind condusul automatizat. În „Studiul Continental privind mobilitatea în anul 2013”, o majoritate clară a respondenților se declară în favoarea unei astfel de tehnologii: 79 la sută dintre chinezi, 77 la sută dintre japonezi, 53 la sută dintre germani şi 50 la sută dintre americani evaluează drept util condusul automatizat. Fiind întrebaţi despre propriile intenţii privind utilizarea, conducătorii auto au specificat că îşi doresc atât ca maşina să le fie condusă, în special pe segmentele în lucru ale autostrăzilor, pe cele cu blocaje de trafic şi pe ieşirile lungi de pe autostrăzi, cât şi ca aceasta să le fie parcată în mod automatizat în garaje.

Aceste dorinţe corespund exact cu informaţiile furnizate de către respondenţi în ceea ce priveşte experienţa zilnică a acestora în trafic: rezultatul studiului relevă faptul că, la nivel mondial, densitatea tot mai mare a traficului (Japonia 64 la sută, Germania 51 la sută, S.U.A. 49 la sută şi China 27 la sută), precum şi blocajele şi situaţiile care necesită oprirea-pornirea repetată a maşinii (Japonia 68 la sută, Germania 63 la sută, S.U.A. 52 la sută şi China 22 la sută) sunt cel mai puternic asociate cu nivelul ridicat al stresului. Cu excepţia celor din China (48 la sută), majoritatea conducătorilor auto încă preferă să şofeze (Germania 67 la sută, S.U.A. 63 la sută şi Japonia 57 la sută), având în continuare încredere în propriile abilităţi la volan (S.U.A. 85 la sută, Germania 63 la sută, China 60 la sută şi Japonia 53 la sută). Există doar o minoritate care este total împotriva şofatului (Japonia 17 la sută, China 11 la sută, Germania 9 la sută şi S.U.A. 5 la sută).

„Nevoile conducătorilor auto din întreaga lume se potrivesc perfect cu posibilităţile de dezvoltare pe parcursul următorilor ani. Acest lucru se datorează faptului că, în prima etapă, autovehiculele parţial automatizate se vor putea deplasa pe segmentele în lucru ale autostrăzilor şi pe cele cu blocaje, având apoi posibilitatea de a permite autovehiculului să se parcheze în mod automatizat într-un garaj”, a susţinut joi, la Hanovra, vicepreşedintele Consiliului Executiv al Continental, dr. Elmar Degenhart, cu ocazia publicării studiului.

„Mai mult decât atât, rezultatele arată că introducerea cu succes, la nivel mondial, a sistemelor de asistenţă la condus, împreună cu beneficiul direct pentru clienți, va deschide calea către acceptarea condusului automatizat”, a adăugat acesta.

Pentru „Studiul Continental privind mobilitatea în anul 2013”, furnizorul internaţional de componente auto Continental a solicitat Institutului de Cercetare Economică şi Socială Infas realizarea unui sondaj reprezentativ în rândul conducătorilor auto din Germania, S.U.A., Japonia şi China, precum şi a unui sondaj calitativ în Franţa, India şi Brazilia. În plus, au fost chestionaţi şi experţi din domeniul ştiinţelor (psihologia traficului, drept) şi din industria de automobile. Aceasta face ca studiul să fie, la nivel mondial, unul dintre cele mai cuprinzătoare de acest tip în ceea ce priveşte acceptarea sistemelor de asistenţă la condus şi a condusului automatizat.

Unul din doi conducători auto a fost implicat deja într-un accident la volan

Studiul indică rezultate şocante în ceea ce priveşte accidentele: Unul din doi conducători auto din ţările analizate susţine că a fost implicat într-un accident la volan (Germania 59 la sută, China 57 la sută, Japonia 48 la sută, S.U.A. 62 la sută). În aceste cazuri, cea mai frecventă cauză a accidentelor este reprezentată de coliziunile din spate. 46 la sută dintre participanţii din S.U.A., 45 la sută dintre cei din China şi 44 la sută dintre cei din Germania, precum şi 37 la sută dintre cei din Japonia au fost deja implicaţi într-un astfel de accident în timp ce conduceau. „Sistemele de asistenţă la frânare în caz de urgenţă sunt deja disponibile pentru toate categoriile de autovehicule. Astfel, în multe cazuri, coliziunile din spate pot fi în totalitate evitate. Reducerile iniţiale oferite de către asiguratori pentru autovehiculele dotate cu sisteme de asistenţă la frânare în caz de urgenţă şi cu testări de uzură, precum Euro NCAP, produc o mare dinamică pe piaţa sistemelor de asistenţă la condus, fiind de aşteptat ca în viitor rolul acestor sisteme să fie din ce în ce mai mare pentru toate clasele de autovehicule”, a adăugat Frank Jourdan, membru al Consiliului de Conducere al Continental şi şeful diviziei Chassis & Safety, comentând rezultatele.

Sistemele de asistenţă la condus se bucură de o foarte mare popularitate la nivel internaţional

Sistemele de asistenţă la condus orientate spre confort se bucură deja de un grad înalt de utilizare. Realizând o comparaţie la nivel internaţional, pe primul loc se situează sistemele de control al vitezei de croazieră (S.U.A. 67 la sută, Germania 51 la sută, China 50 la sută şi Japonia 20 la sută), senzorii de parcare (China 55 la sută, Germania 50 la sută, S.U.A. 19 la sută şi Japonia 18 la sută) şi camerele video pentru deplasarea în marşarier (China 71 la sută, Japonia 34 la sută, S.U.A. 20 la sută şi Germania 13 la sută). În general, sistemele de asistenţă la condus orientate spre confort se bucură de o popularitate foarte mare: 90 la sută dintre germani şi chinezi, 84 la sută dintre americanii din S.U.A. şi 82 la sută dintre japonezi apreciază utilitatea acestor sisteme.

Sistemele de asistenţă la condus orientate spre siguranţă, deşi se bucură de un nivel ridicat al notorietăţii, dispun încă de un interval limitat de aplicare. În toate ţările participante, sistemul de asistenţă la frânare în caz de urgenţă este cel mai cunoscut (85 la sută în Japonia, 61 la sută în Germania, 54 la sută în S.U.A. şi 38 la sută în China). Totuşi, exceptând sistemele electronice de control al stabilităţii ESC (62 la sută în Germania, 32 la sută în China, 19 la sută în Japonia şi 16 la sută în S.U.A.), datele de utilizare indică clar faptul că, la nivel internaţional, comparativ, conducătorii auto din China se situează pe primul loc. Datorită faptului că este compusă din autovehicule relativ noi (74 la sută dintre autovehicule sunt mai noi de cinci ani), flota de autovehicule din China utilizează în mod regulat sistemele de asistenţă la schimbarea benzii de circulaţie (41 la sută), de avertizare la părăsirea benzii de deplasare (36 la sută) şi de asistenţă la parcare (30 la sută ). În general, valorile referitoare la acceptarea sistemelor de asistenţă la conducere orientate spre siguranţă indică o imagine în mod constant pozitivă. 93 la sută dintre germani şi chinezi, 84 la sută dintre japonezi şi 78 la sută dintre americanii din S.U.A. apreciază utilitatea acestor sisteme.

În acest caz, o privire generală asupra distribuţiei valorilor de acceptare bazate pe caracteristicile şoferilor, cum ar fi vârsta, distanţa parcursă, tipul de conducător auto, relevă faptul că acestea nu au un rol semnificativ în ţările supuse studiului. „Acel utilizator tipic al sistemelor de asistenţă la condus nu există. Nici în Germania sau S.U.A., nici în Japonia sau China. În consecinţă, acceptarea sistemelor de asistenţă la condus nu depinde de vârstă, distanţa parcursă sau tipul de conducător auto”, a explicat Jourdan.

Condusul automatizat este util în general, însă persistă ezitarea unitară la nivel internaţional

Majoritatea conducătorilor auto supuşi studiului, şi anume 67 la sută dintre germani, 64 la sută dintre chinezi şi 50 la sută dintre americanii din S.U.A. sunt familiarizaţi cu modul de condus automatizat. În schimb, doar unul din trei conducători auto japonezi (29 la sută) a auzit de condusul automatizat. După ce li s-a explicat modalitatea exactă de funcţionare, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (China 79 la sută, Japonia 77 la sută, Germania 53 la sută şi S.U.A. 50 la sută) au considerat posibilitatea viitoare de a le fi condusă maşina în mod automat drept o dezvoltare benefică. Concomitent, rezultatele studiului arată că, deocamdată, condusul automatizat nu se bucură de aceeaşi încredere în comparaţie cu sistemele de asistenţă la condus. Mulți dintre conducătorii auto chestionaţi la nivel mondial pun sub semnul întrebării funcţionarea sigură a condusului automatizat (74 la sută din China, 50 la sută din S.U.A., 48 la sută din Germania, 43 la sută din Japonia). Pentru mai mult de jumătate dintre conducătorii auto, dezvoltarea condusului automatizat reprezintă o perspectivă îngrijorătoare: 52 la sută din China şi Germania şi 42 la sută din Japonia. Această valoare este deosebit de pronunţată în S.U.A., ajungând la 66 la sută. Cu toate acestea, rezultatele studiului relevă şi următoarele: cu cât este mai mare acceptarea sistemelor de asistenţă la condus, cu atât este mai mare şi acceptarea condusului automatizat.

„Experienţele cu sistemele de asistenţă la condus au un impact pozitiv asupra evaluării condusului automatizat. Persoanele care au avut posibilitatea de a experimenta în propriul autovehicul unul dintre sistemele de asistenţă la frânare în caz de urgenţă nu au îndoieli în ceea ce priveşte funcţionarea condusului automatizat”, a explicat Christian Senger, directorul pe sisteme electronice inovatoare destinate automobilelor, de la Continental. Se deduce un alt context privind distribuţia valorilor de acceptare. Pentru un tip special de conducători auto, condusul automatizat este mai puţin satisfăcător decât sistemele de asistenţă la condus.

Cea mai mare parte a conducătorilor auto participanţi la studiu (62-76 la sută) consideră drept benefică utilizarea condusului automatizat pe ieşirile lungi de pe autostrăzi. În schimb, utilizarea în situaţii de blocaje pe autostradă este evaluată în mod diferit: 70 la sută dintre conducătorii auto germani, față de numai 36 la sută dintre cei din S.U.A. o consideră benefică; Japonia cu 59 la sută şi China cu 43 la sută se situează pe poziţie intermediară. Totuşi, în general, pentru situaţiile întâmpinate pe autostrăzi, se bucură de cea mai mare susținere.

Având aşteptări rezervate în ceea ce priveşte disponibilitatea pe piaţă, conducătorii auto sunt realişti în privinţa nivelului preţului

Disponibilitatea autovehiculelor parţial automatizate, în cazul cărora este încă necesară o supraveghere permanentă a traficului, variază la nivel internaţional. Jumătate dintre conducătorii auto din China se aşteaptă ca autovehiculele cu funcţii parţial automatizate să fie disponibile între anii 2018 şi 2019, fiind urmaţi de cei din Germania (2023), S.U.A. (2024) şi Japonia (între anii 2024 şi 2028). În general, mai mult de jumătate dintre conducătorii auto chestionaţi la nivel mondial apreciază că, în următorii 10-15 ani, condusul automat va fi o parte a vieţii zilnice. Chinezii sunt cei mai optimişti în ceea ce priveşte acest aspect (65 la sută), comparativ cu Japonia (57 la sută), S.U.A. (53 la sută) şi Germania (50 la sută).

În cadrul studiului, respondenţii au putut să îşi exprime şi aşteptările privind costurile de achiziţie ale funcţiilor individuale. În general, costurile estimate de către persoanele chestionate din S.U.A. au fost mai mici decât cele estimate de către respondenţii din Japonia, China şi Germania. Astfel, conducătorii auto germani au estimat preţul unui sistem automatizat de condus pe autostradă ca situându-se în jurul valorii de 2.900 €, urmaţi de cei din China, cu 2.600 €, Japonia cu 2.300 € şi S.U.A. cu 1.100 €. Raportat la preţurile medii pentru autovehiculele locale (sursa: POLK 2013), aceste valori corespund în China şi Japonia cu 14 la sută, în Germania cu 10 la sută, iar în S.U.A. cu 5 la sută din costurile medii pentru achiziţionarea unui autovehicul nou.


Sursa Continental, citeste te rog mai departe

(Visited 2 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice