Asigurari RCA Ieftine 2017 Calculator RCA Ieftin la RCA Ieftin

Stiri si sfaturi tehnice auto.


BMW Mottorrad prezinta sistemul ABS care ofera franare asistata pe viraje pentru motociclete supersport

BMW Mottorrad prezinta sistemul ABS care ofera franare asistata pe viraje pentru motociclete supersport

BMW Motorrad a prezentat S 1000 RR în 2009 – nu doar prima motocicletă supersport pentru BMW, ci și prima motocicletă de acest tip dotată cu ABS. În același an a avut loc prima victorie în competiție a unei motociclete supersport dotate cu ABS în cursa de 24 de ore de la Barcelona.

De la introducerea acestui Race ABS în 2009, BMW Motorrad a oferit un ABS dezvoltat special pentru necesitățile impuse de motocicletele supersport, asigurând o creștere semnificativă a siguranței active a frânării și în acest segment. Funcția ABS Pro reprezintă o evoluție substanțială a sistemului Race ABS, care acum permite frânarea asistată de ABS și în viraj.

ABS Pro este oferit ca opțiune care se poate monta post-vânzare, putând fi cumpărată de la dealerii BMW Motorrad și fiind inițial rezervată doar pentru vârful gamei supersport de la BMW Motorrad, HP4.

Funcția a fost concepută special pentru utilizarea pe drumuri publice, unde pericolele neașteptate pândesc în mod constant. În timp ce sistemul Race ABS al lui HP4 asigură deja un nivel foarte ridicat de siguranță la frânarea în linie dreaptă, ABS Pro merge mai departe, oferind siguranță sporită și la frânarea pe viraje. Aici, ABS Pro împiedică blocarea roților chiar și atunci când frânele sunt aplicate rapid; reducând astfel schimbările bruște ale forțelor de direcție la manevrele de frânare de urgență și împiedică spatele motocicletei să se ridice neintenționat de la sol.

Tehnic vorbind, ABS Pro adaptează controlul funcției ABS la unghiul de înclinare al motocicletei, în funcție de situația curentă de rulare. Pentru a afla unghiul de înclinare al motocicletei, sistemul preia semnalele legate de rotire în jurul axei longitudinale și verticale și de accelerația transversală, asigurate de setul de senzori – care sunt deja utilizați pentru Controlul Dinamic al Tracțiunii DTC și pentru suspensia electronică DDC – Controlul Dinamic al Amortizării.

Pe măsură ce unghiul de înclinare crește, nivelul presiunii în sistemul de frânare este limitat din ce în ce mai mult. Asta înseamnă că sporirea nivelului de presiune se face mai lent. În plus, modularea presiunii în domeniul de control al funcției ABS se face mai echilibrat. Avantajele sistemului ABS Pro pentru rider sunt un răspuns prompt și un nivel înalt de stabilitate pe frânare, laolaltă cu cea mai bună decelerare posibilă în viraj.

Influența exercitată de controlul ABS va depinde de modul de pilotaj ales. Nivelul de intervenţie ABS Pro este reglat între modurile „Rain” și „Sport”. În timpul verificării dinainte de pornire, afișarea „ABS Pro” pe bord în combinație cu modurile „Rain” și „Sport” indică pilotului că funcția ABS Pro este disponibilă. În mod contrar, modurile „Race” și „Slick”, indicate doar pentru piloții foarte experimentați, cu ambiții sportive, nu includ funcția ABS Pro, aceasta fiind gândită special pentru utilizarea pe stradă.

Deși ABS Pro asigură un ajutor prețios și constituie un plus de siguranță enorm pentru rider la frânarea în viraj, nu poate redefini limitele fizicii. Este în continuare posibilă depășirea acestor limite din cauza evaluării greșite a unei situații sau a greșelilor de pilotaj care, în cazuri extreme, poate duce la un accident.

ABS Pro nu a fost gândit pentru a obține performanțe mai bune pe frânare atunci când se frânează în curbă – fapt valabil mai ales pe circuite. Scopul său este să permită utilizarea în siguranță a lui HP4 în cadrul limitelor fizicii, pe drumuri publice, spre exemplu în cazul unui pericol neașteptat care apare în mijlocul unui viraj. În același timp, funcția ABS Pro care poate fi folosită și în modurile „Rain” și „Sport” de către rideri mai puțin experimentați, pentru a atinge un nivel de siguranță sporit semnificativ atunci când se fac primele ture pe un circuit.

Funcția ABS Pro este disponibilă ca soluție care se poate monta post-vânzare pentru BMW HP4 de la sfârșitul lunii octombrie 2014, la prețul de 380,00 € (preț pentru Germania).Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Loading...

Comments are closed.

watchshop.ro


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză

Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice