Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Service-urile si distribuitorii de piese auto – in razboi deschis cu asiguratorii

Service-urile si distribuitorii de piese auto – in razboi deschis cu asiguratorii

Pe data de 27 septembrie 2011, publicatia The Diplomat – Bucharest a organizat prima editie a mesei rotunde “Automotive Aftersales Power Breakfast”, impreuna cu partenerii EximBank, New Kopel Group si Signal Iduna, dedicata prezentarii situatiei actuale a pietei auto de servicii aftersales din Romania.

Discutiile din cadrul evenimentului au abordat tematicile actuale ale industriei auto din Romania precum: tendinte in segmentul de service-uri auto – service multibrand versus service de dealer, parteneriatul intre importatorii si dealerii auto si companiile independente ce ofera servicii aftersales, aspecte legislative de dezvoltare a sectorului auto din Romania.

“In piata auto aftersales nu piesele contrafacute sunt problema – acestea reprezinta un procent foarte mic, problema reala o reprezinta segmentul caroseriei, unde nu ni se permite sa vindem piese aftermarket Dacia si Renault in Romania, asa cum se intampla si in Franta cu Renault si Cehia cu Skoda – acest protectionism ajutat de legislatie este un dezavantaj pentru consumatorul final.

Daca eu nu am voie sa vand, Renault va putea intotdeauna sa puna un cost de 130 de euro pe o aripa, deoarece nu exista concurenta,” a explicat Marius Constantinoiu, Presedinte Augsburg International in cadrul evenimentului The DIPLOMAT.

A doua problema o reprezinta asiguratorii care s-au amestecat si pun presiune pe pretul de manopera la service-uri, astfel incat e posibil sa nu mai vedem investitii in service-urile libere, deoarece serviceurile au ajuns sa castige extrem de putin la manopera.

Asiguratorul nu are voie sa se implice in comertul cu piese, la fel ca si service-urile de reprezentanta – service-ul independent ar trebui sa poata alege cu ce piese lucreaza, si nu ar trebui sa decida asiguratorul ce piese sa foloseasca si cat sa coste manopera,” a adaugat Constantinoiu.

“Asigurarile sunt implicate in procesul de alegere si comert al pieselor, si acest lucru nu este in regula, deoarece aceste companii nu sunt specilizate si nu au experti tehnici pentru acest lucru,” a explicat Haralambie Stanciu, Presedinte al Asociatiei Distribuitorilor de Piese Auto din Romania ADPAR.

“Mai mult decat atat, companiile de asigurari prin modul in care este calculat dosarul de despagubire, ofera clientilor o compensare in bani in avans, eludand astfel legea, in opinia mea. Trebuie sa fim sinceri, este un venit ce trebuie taxat, ca orice venit. Sunt multe cazurile in care serviciile after-sales nu detin declaratiile fiscale. Astfel, nu este o competitie loiala.

Prefer sa am alaturi competitori din industria de piese auto si aftersales care isi platesc taxele si sunt autorizati de catre Registrul Auto Roman,” a adaugat Dan Ene, Director Divizie Service Radacini.

“Sunt service-uri care declara ca inlocuiesc o aripa dar in realitate nu o fac, de aceea societatea de asigurari furnizeaza piesa, pentru a se asigura ca acest lucru se intampla. Cifrele noastre au scazut cu mai mult de 40% din cauza societatilor de asigurare,” a declarat Ene.

“La service-urile Mercedes-Benz, clientul are libertatea de a-si alege piesa, insa nu oricine isi permite sa plateasca o suma de 10.000 de euro, si apoi sa astepte banii de la asigurari, asa ca omul prefera de obicei sa isi comande piesele direct de unde ii spune asiguratorul,” a explicat in cadrul dezbaterii Cristian Rudau, Spare Parts Sales Coordinator al Mercedes-Benz.

In ultimii ani, asiguratorii plateau mari sume de bani service-urilor, dar astazi nu mai sunt dispusi sa o faca. “Efectul este legat de trendul economic actual. Este o problema a pretului pe plan local, de exemplu o revizie facuta in Germania poate fi si de doua ori mai ieftina decat in Romania,” a precizat Mihai T. Baltac, CEO, Hofmann Autotech Romania.

“Cand vine vorba de service-uri, proprietarii de masini se orienteaza mai mult catre cunostinte, merg pe incredere, pe recomandari.

Ceea ce se intampla acum este o ajustare a preturilor produselor aftermarket si o crestere a competitivitatii dealerilor independenti de produse aftersales,” a concluzionat Dudy Perry, CEO New Kopel Group.

Comunicat de presa


Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice